Ga naar Content

Aangifte tegen festival dat er wederom niet kwam: "Dit is gewoon oplichting"

Niet voor het eerst stond het festival Electronic Garden afgelopen weekend op de agenda, maar wéér ging het niet door. Een bizar verhaal over Hoornse festivalorganisator Danny Vermeer, waartegen nu zelfs aangiftes lopen. "Of het nu een fantast is, of een oplichter: deze jongen moet worden gestopt." Volgens Danny zit het allemaal heel erg tegen.

Foto ter illustratie - Foto: Pixabay

Grote borden langs de weg in Hoorn verraadden in het voorjaar de komst van een nieuw, groot festival: Electronic Garden. Eén van de mensen die nu aangifte heeft gedaan tegen Vermeer, kocht begin dit jaar vijf kaarten voor het nieuwe feest. Kosten: 150 euro. Maar nog voordat het feest het levenslicht zag, doofde de muziekdroom: afgelast. Er kwamen verwijten over een medeorganisator, die de penningmeester was. Er waren volgens Vermeer zo'n 3.500 kaarten verkocht, 

Jeffrey Koorn uit Den Helder werd als DJ Jeffros geboekt voor het festival in mei. "Ik had al snel mijn vraagtekens", zegt hij. "Omdat er werd gesteld dat er artiesten waren geboekt, die aardig wat kosten. Maar die wisten nergens van." 

Nieuwe datum

Er kwam een nieuwe datum: zaterdag 14 september moest het gebeuren. Koorn verhuisde mee. "Omdat ik eerder al was betaald, vond ik het wel zo netjes om mij aan de afspraak te houden. Maar hoe laat ik ergens moest zijn, hoorde ik maar niet." 

Groot was de schrik bij Sylvia Broers in Schellinkhout, afgelopen zaterdagmiddag. Via sociale media maakte het festival duidelijk dat het feest 's avonds in dorpshuis De Dregt zou plaatsvinden. Terwijl Broers, de beheerder van het dorpshuis, van niets wist. "Een paar dagen daarvoor zijn we benaderd, of hij het feest voor 200 man bij ons kon geven. Maar daar hadden we geen trek in, want we hadden al drukte genoeg."

"Straks heb ik hier een project X-feest"

Beheerder dorpshuis De Dregt in Schellinkhout

Toen ze het bericht las, dat alle spullen al in Schellinkhout zouden staan, kreeg ze het warm. "Dan schrik je wel even. Straks heb ik hier een project X-feest. Er kwam een aantal mensen die kaartjes hadden gekocht. Die lachten al: 'het gaat niet door, zeker?'"

Later op zaterdag werd gemeld dat het festival in Venhuizen zou plaatsvinden. Dorpshuis 't Centrum-beheerder Brenda Roet werd pas in de ochtend benaderd. "Of we plek hadden voor een feest. Ik nodigde hem die middag uit om het te bespreken. Hij had al op internet gezet dat het bij ons zou zijn."

'Echt bizar dit'

Waarschuwende telefoontjes van geboekte artiesten en eerder gedupeerden bevestigden haar onderbuikgevoelens. "Toen heb ik snel de stekker eruit getrokken en de deur op slot gedaan. Je weet nooit wie er langskomt. Echt bizar dit. Denk je iemand te helpen..."

Koorn annuleerde vrijdagavond zelf al voor zijn eigen optreden. "Eerst zou het in De Volendammer zijn, in Hoorn. Toen weer in Schellinkhout en later in Venhuizen. Ik heb een dag ervoor afgezegd. Hij hoeft mij niet meer te bellen. Ik denk dat hij iets groots had bedacht, maar hij heeft zichzelf alleen maar meer in de nesten gewerkt", zegt de DJ over de organisator. 

"Ik denk dat hij heel erg in zijn eigen verhaal gelooft"

Gedupeerde van Electronic Garden festival

Met als gevolg meerdere aangiftes die bij de politie liggen van gedupeerde kaartenkopers. "Ik zou mijn geld terugkrijgen, werd gemeld. Maar mailtjes werden niet afgeleverd, dus ben ik hem gaan stalken via Whatsapp. Ik heb wel 5 keer te horen gekregen dat het geld gestort zou worden, maar dat gebeurde steeds niet."

Afgelopen weekend heeft ze, naar aanleiding van het nieuwe fiasco, samen met een vriendin aangifte gedaan bij de politie. "Ik denk dat hij heel erg in zijn eigen verhaal gelooft en dat het een fantast is. Het is geen megagroot bedrag, maar het is wel gewoon oplichting. Een fantast of een oplichter: deze jongen moet worden gestopt."

Organisator Danny Vermeer: "Het heeft nog even tijd nodig"

De onder vuur liggende organisator Danny Vermeer herkent zich niet in het beeld van een fantast of oplichter. "Dat beeld klopt helemaal niet", zegt hij in een reactie. 

De afhandeling van het eerste afgelaste festival, eind mei, vergt tijd. "De vorige penningmeester heeft er echt een zooitje van gemaakt. Ik heb geprobeerd eerst alles op een rijtje te krijgen. Dat heeft tijd nodig. Het klopt dat er mensen zijn die nog geld terugkrijgen. Mensen die kaarten hebben gekocht, maar ook leveranciers en artiesten. Ik hoop binnen nu en 14 dagen alles afgehandeld te hebben. We willen het netjes oplossen."

Hij baalt van de laatste afgelasting, afgelopen weekend. "De tijd tussen eind mei en 14 september was eigenlijk te kort. Het festival zou plaatsvinden bij een vriend in Schellinkhout. Hij heeft een loods. Maar hij zag het op het laatste moment toch niet zitten. We hadden hier thuis alles al klaarstaan: licht, geluid, drank." Het lukte uiteindelijk niet om een alternatieve locatie te vinden. 

Toch houdt de organisator de moed erin richting de toekomst. "Ik heb nu de juiste mensen om mij heen." De eerste editie van het Electronic Garden festival moet nu komen op 7 juni 2025, op het Hoornse Pelmolenpad. Is driemaal scheepsrecht? "Dan moeten we het wel anders aanpakken", zegt Vermeer. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]