Ga naar Content

Honderden dode karpers in visvijver Tunnelput, hengelaars eisen onderzoek

Hengelsportvereniging Velsen wil dat er een onderzoek komt naar de waterkwaliteit en de bodem van visvijver de Tunnelput in Velsen-Noord. Vorige week troffen de vissers honderden dode karpers aan in het meertje naast de Velsertunnel. "We vangen ze maar houden ook van ze, dus als er een calamiteit is proberen we die op te lossen, het raakt me echt", zegt voorzitter Bob van der Woude van de hengelsportvereniging.

Honderden dode karpers in visvijver de Tunnelput - NH Nieuws

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van massale vissterfte in de Tunnelput bij Velsen-Noord. In 2019 is het ook gebeurd en langer geleden in 2008 dreven er tientallen kadavers in de vijver naast de Velsertunnel. 

Extreme regen

De Tunnelput is aangelegd in samenhang met de Velsertunnel, als waterberging en bluswatervoorraad voor de brandweer. Als het heftig regent, stroomt er natuurlijk water in de tunnel. Dat water kan voor ernstige verkeershinder zorgen, daarom wordt het weggepompt en opgeslagen in een bassin naast de tunnel, de Tunnelput. 

Omdat dat meertje er toch maar ongebruikt bij ligt, zijn de visrechten verpacht aan de lokale hengelsportvereniging. Als je lid bent van die vereniging mag je er vissen mits je de gevangen vissen, meestal karpers, teruggooit. De Tunnelput is een geliefde visplek onder de leden van de hengelsportvereniging. De club is dan ook geschrokken van de plotselinge vissterfte waarmee de stek geconfronteerd werd.

"we vangen ze maar houden ook van ze, als er een calamiteit is proberen we het op te lossen, het raakt me echt"

Bob van der Woude, voorzitter Hengelsportvereniging Velsen

Het watertje achter de woningen in Velsen-Noord wordt gezamenlijk beheerd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het object, dat wil zeggen de kades, vissteigers en de aanvoer van water. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in het bassin.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bob van der Woude en Leendert Noordzij van HSV Velsen - Foto: NH Media

Medewerkers van het Hoogheemraadschap hebben de dode vissen vorige week dan ook afgevoerd. Nog een flink karwei, want het gaat soms om enorme vissen. "Er zitten kanjers van meer dan vijf kilo bij", vertelt voorzitter Bob van der Woude van HSV Velsen (hengelsportvereniging Velsen).  

Financiële strop

De visstand in de vijver wordt door de hengelsport vereniging nauwkeurig in de gaten gehouden. "Wij zorgen dat er genoeg vis zit en dat die van goede kwaliteit is." Als er massaal vissen doodgaan zoals vorige week, moet de vereniging dat weer aanvullen. Zeker als het in één keer om zoveel dieren gaat, is dat een kostbare aangelegenheid. Van der Woude heeft niet direct de cijfers bij de hand, maar hij verwacht dat dat in de duizenden euro's kan lopen. 

Er worden overigens nu niet onmiddellijk een paar honderd jonge karpers in de Tunnelput uitgezet. "We wachten eerst even op de uitkomsten van het onderzoek, misschien moeten er wel eerst maatregelen genomen worden."  

Onderzoek

Het Hoogheemraadschap zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de vissterfte in de Tunnelput. Een eerste meting van de waterkwaliteit heeft geen verklaring voor de sterfte opgeleverd. Een woordvoerder bevestigt dat er nog een onderzoek gaande is naar oorzaak van de vissterfte. Wanneer dat onderzoek is afgerond is nog niet bekend. Als uit het onderzoek blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden dan zullen die door de objectbeheerder, Rijkswaterstaat moeten worden uitgevoerd.

Hengelen

Intussen kan er wel gewoon in de Tunnelput gevist worden, er is geen visverbod. Maar of je veel vangt, is de vraag. De meeste grote vissen hebben het loodje gelegd en dat maakt dat de lol er wel een beetje vanaf is, geeft voorzitter Bob van der Woude toe.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]