Ga naar Content

Goede hoop op nieuw pand, maar Kledingbank NHN nog niet uit de penarie

Er lijkt zicht op een nieuwe plek voor de Kledingbank Noord-Holland Noord. De stichting hoopt dat ze binnenkort goed nieuws krijgt over een pand in Alkmaar. Want voor het einde van het jaar moeten ze hun tijdelijke locatie in Egmond aan den Hoef verlaten. Andere betaalbare panden liggen niet voor het oprapen, dus dreigt dakloosheid en een einde als steunpilaar voor 1.100 minima. "De zorgen over de toekomst blijven zolang niets zeker is."

Erik Guit - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Dat stelt bestuurslid Erik Guit (50) uit Sint Pancras. Guit is nu drie jaar vrijwilliger bij de Kledingbank Noord-Holland Noord en zet zijn managementervaring in om de stichting te helpen. Sinds juni is hij samen met de andere bestuursleden druk met het vinden van een nieuwe plek.

De Kledingbank Noord-Holland Noord moet eind dit jaar de leegstaande basisschool in Egmond aan den Hoef verlaten. Die plek kregen ze eerder met hulp van de gemeente, maar die kan hen nu niet aan een ander pand helpen. "Ook bij andere gemeenten kregen we nul op rekest", verklaarde de stichting eerder. "En op subsidie hoeven we ook niet te rekenen."

Doneeractie

Die situatie is volgens Guit nog onveranderd. "Daarom zijn we ruim een maand geleden ook een doneeractie gestart. Daarmee hopen we 74.500 euro op te halen, waarmee we twee jaar lang een pand zouden kunnen huren met een marktconforme prijs als er geen pand met een maatschappelijke huur op ons pad komt."

"Die inzameling loopt gestaag door. We zijn heel erg dankbaar voor de bedragen die nog dagelijks binnenkomen, maar we zitten bij lange na niet aan dat streefbedrag. We voelen ons er wel erg door gesteund. Al die donaties geven aan dat er heel veel hartelijkheid is van mensen die ook inzien dat de kledingbank moet blijven bestaan."

"De kledingbank is gewoon te hard nodig. We knokken keihard door"

Erik Guit - Kledingbank Noord-Holland Noord

De kledingbank is er voor minima in heel Noord-Holland Noord. Zij kunnen er voor vijf euro elke maand tien kledingstukken uitzoeken. Verspreid van Den Helder tot Zaanstad zijn er zo'n 1.100 leden (klanten, red.). "Dat aantal groeit. Armoede houdt niet zomaar op", zegt Guit.

"Daarom is het ook van belang dat wij onze deuren niet moeten sluiten: wij dragen ons steentje bij aan de armoedebestrijding. Na het nieuws dat we hier weg moeten hebben we best even ons koppie laten hangen en ons afgevraagd wat we nu moeten. Maar de kledingbank is gewoon te hard nodig en je moet nooit zomaar opgeven. We knokken keihard door."

Naar Alkmaar?

En dat leidt voor de stichting hopelijk tot succes. "We hebben vorige week in Alkmaar een pand bekeken en daar hebben we onze hoop op gevestigd. De locatie is perfect, het is voor meerdere jaren en het zit bovendien binnen ons budget. Alleen zijn er ook andere kapers op de kust. Tot wij een positief telefoontje krijgen moeten we afwachten, maar het zou geweldig zijn."

Guit heeft sowieso gemerkt dat er vanuit veel hoeken hulp komt sinds de kledingbank in nood is. "Ook vanuit verhuurders en makelaars. Die blijken echt niet alleen commercieel te willen denken. Sommigen wilden de huurprijs zelfs halveren voor ons. Dat is heel fijn om mee te maken, nadat we van gemeenten een deksel op onze neus kregen."

Al met al is het nu duimen voor goed nieuws vanuit Alkmaar. Anders is de stichting weer terug bij af. "De zorgen over de toekomst blijven zolang niets zeker is. Hoe dan ook gaat de doneeractie door. Alles kunnen we goed gebruiken, want ook verhuizen kost geld. Elke cent besteden we aan onze leden. Hier blijft niets aan een strijkstok hangen", verzekert Guit.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]