Ga naar Content

Jonge ondernemer Elisa (20) wil nieuw leven blazen in Sint Maartenszee met patisserie

Elisa Vriendjes (20) uit Warmenhuizen staat te popelen om de deuren van haar patisserie in Sint Maartenszee te openen. Sinds vorige week heeft Elisa de sleutels van haar pand en ze hoopt zo snel mogelijk de vitrines vol te hebben liggen met gebakjes. Hoewel het voor de jonge ondernemer een grote stap is, heeft ze er het volste vertrouwen in. "Een eigen winkel hebben is iets wat ik al van kleins af aan wil."

Elisa voor haar patisserie - Foto: NH Media / Kelly Blok

Tot voor kort was het een fietsverhuurzaak, maar er wordt nu hard gewerkt om het winkelpand van Elisa Vriendjes in Sint Maartenszee om te toveren tot patisserie. De jonge ondernemer heeft al jaren de droom om een eigen winkel vol lekkernijen te openen en neemt daarom een sprong in het diepe.

Het openen van een eigen zaak is natuurlijk erg spannend, maar het bakken van de meest bijzondere creaties doet Elisa al jaren. Taarten, cupcakes en andere zoetigheden: niks is voor haar te gek. En dat begon ooit in de keuken van haar ouders. Toen ze daar te weinig ruimte had verhuisde ze naar het tuinhuisje. "Tot ik in december 1.300 letters maakte van de chocola. Dat werd voor daar echt te veel", zegt de patissier met een lach.

Leegstand

Het lukt Elisa om de nieuwe huurder van een van de leegstaande panden in Sint Maartenszee te worden. Er is slechts een tenniswinkel, pizzeria, vakantieverhuurbedrijf en een antiekwinkeltje over, dus Elisa hoopt met haar bedrijf weer wat mensen te trekken naar het verlaten winkelstraatje. "We moeten het hier weer wat levendiger gaan maken", stelt Vriendjes dan ook.

Tekst gaat door onder de foto.

Elisa in haar nieuwe keuken - Foto: NH Media / Kelly Blok

Want naast de vaste klanten waar ze al jaren op kan rekenen, heeft Elisa ook de hoop dat toeristen haar patisserie zullen gaan vinden. Daar vind je in de vitrine straks taarten, gebakjes, cupcakes en daarnaast gaat ze ook belegde broodjes verkopen. "Ik heb goede hoop dat mensen mij gaan vinden. Ik heb straks een winkel met gebakjes. Ik zou zelf ook sneller naar een winkel gaan dan naar een thuisbakkertje."

Campings

En ook de eigenaren van omliggende campings in het kustdorp hebben al gehoord van de komst van de patisserie. "Ik heb al een aantal aanvragen van campings hier in de buurt. Toeristen zijn namelijk gek op bakkers. Dus als campings kunnen zeggen dat het product komt van een bakker, vinden toeristen het vaak beter dan wanneer het van een supermarkt komt."

Niets staat de grote droom van Elisa dus meer in de weg. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de witte en kille ruimte om te toveren tot gezellige patisserie. De muren krijgen een kleur, er staat een toonbank en de eerste vitrine staat al klaar. Ook de keuken heeft een flinke upgrade gekregen. "Mijn werkblad is nu veel groter, ik heb een grote vriezer, meerdere koelkasten en professionele apparatuur."

"Ik leef hier als klein kind al naar toe, dus ik heb er onwijs veel zin in"

Elisa Vriendjes

De grote opening is op 6 oktober. Hoewel Elisa's familie haar helpt met de verbouwing, hoort ze af en toe ook reacties van mensen die haar keuze niet snappen. "Dan zeggen mensen om je heen, ja er gaan wel heel veel bakkers dicht tegenwoordig, maar misschien is dit wel de juiste plek voor mij met de toeristen en campings. Ik leef hier als klein kind al naar toe, dus ik heb er onwijs veel zin in."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]