Ga naar Content

West-Friese jongeren kampen met mentale problemen, cijfers spreken boekdelen

De mentale gezondheid van jongeren in West-Friesland is zorgelijk. Vooral als het gaat om stress en eenzaamheid scoort de regio hoog. Reden genoeg om een week lang uitgebreid stil te staan bij het onderwerp. De hele week houden we redactie op het Martinuscollege in Grootebroek. Op de middelbare school gaan we vooral in gesprek met jongeren, maar ook met deskundigen.

Foto: Adobe Stock

Het is zeker geen specifiek verhaal voor deze regio. In heel Nederland geven jongeren aan dat ze kampen met stress, eenzaamheid, psychische klachten, maar ook met zelfmoordgedachten. Alleen zijn de cijfers in West-Friesland, zo blijkt uit de Gezondheidsatlas van de GGD, op veel vlakken wél hoger. Met name de gemeenten Enkhuizen, Stede Broec en Hoorn springen er in negatieve zin uit. 

18,5 procent heeft zelfmoordgedachten gehad

Gemiddeld genomen geeft een kwart van de West-Friese jongeren aan psychische klachten te hebben. Meer dan de helft voelt zich eenzaam of ervaart vaak stress. Bovendien heeft bijna 1 op de 5 jongeren in het afgelopen jaar serieus gedacht aan zelfdoding. 

Helemaal een peil op te trekken, valt er niet. Jongeren uit Enkhuizen hebben het meeste stress, Hoorn heeft het hoogste eenzaamheidscijfer en in Stede Broec komen zelfmoordgedachten het vaakst voor. Maar in bijvoorbeeld Drechterland liggen de cijfers aanzienlijk lager, net als in Opmeer. 

Bekijk in de infographic hoe het per gemeente in West-Friesland gesteld is (tekst gaat hieronder verder):

Is het dan alleen maar slecht nieuws? Nee, luidt het antwoord. Want wie kijkt naar de cijfers ziet ook dat het op veel vlakken beter gaat dan een paar jaar geleden. Alleen op het gebied van stress is er een stijging te zien. 

Bezoek de redactie in lokaal B0.31

Vanaf vandaag is lokaal B0.31 op het Martinuscollege in Grootebroek de hele week lang onze 360°-redactie 'Stugge zegger' (recht voor zijn raap praten in het West-Fries, red.). Dit doen we 360 graden, omdat we het onderwerp van alle kanten willen belichten. Waar komen de klachten vandaan, wat zijn de gevolgen en zijn er oplossingen? We gaan in gesprek met deskundigen, maar vooral met de jongeren zelf. 

Wil je meepraten over het onderwerp? Voel je vrij om bij ons binnen te lopen. Mailen kan ook, naar: [email protected]

Verantwoording cijfers

De cijfers zijn afkomstig van de GGD Gezondheidsatlas uit 2023, de meest recente beschikbare cijfers. Wij hebben gebruik gemaakt van de cijfers voor jongeren. Het gaat daarbij om leerlingen van de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs. 

Lees ook

Hulpsite

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]