Ga naar Content

Steeds meer Monet-schilderingen op Zaanse muren: de twaalfde is bijna klaar

Het ambitieuze project Monet in Streetart krijgt steeds meer vorm. In twee jaar tijd zijn er  twaalf muurschilderingen voltooid. Claude Monet maakte in 1871 in enkele maanden tijd 25 schilderijen in de Zaanstreek.  De Poolse kunstenaar Pjotr Baczynski alias BC-Esobe is vanaf het begin erbij betrokken en hoopt het project over twee jaar af te ronden. "Het is mijn grootste project tot nu toe. En ook het grootste van Zaandam. Ik wil heel graag voltooien", zegt hij met een grote glimlach.

De kunstenaars druk aan het werk met hun Monet op de muur. - NH Nieuws

Voor de twaalfde Monet is de muur van een hoekhuis gevonden. Bewoonster Sylvia Hauser wilde heel graag meedoen omdat het niet alleen haar huis verfraaid maar vooral ook een blikvanger is voor de buurt. "Hier op deze drukke plek kom je de Rosmolenbuurt in en ga je eruit." Terwijl Pjotr en zijn maat Maciej druk in de weer zijn met spuitbussen, staat Sylvia de passanten te woord die hun bewondering uitspreken. "Wat is dit mooi en wat is dit leuk." Sommige automobilisten toeteren van blijdschap, anderen draaien hun raampje open en roepen iets of steken hun duim op.

Maciej, Pjotr en Sylvia voor de twaalfde muurschildering gebaseerd op een werk van Claude Monet. - Foto: NH Media

Sylvia heeft in samenspraak met de kunstenaars gekozen voor het schilderij Tuinhuis aan de Achterzaan van Monet. Omdat er ramen in de muur zitten is de schildering een beetje aangepast. "Ook de struiken zijn in de schildering opgenomen." Zowel Sylvia als de kunstenaars zijn tevreden met hun Monet. Nummer 13 gaat er komen. Alleen is nog niet bekend welke, waar die komt en wanneer. Wordt vervolgd.

Lees ook