Ga naar Content

Alle aangehouden Ajax-demonstranten weer op vrije voeten

Iedereen die afgelopen zondag werd aangehouden vanwege de ongeregeldheden tijdens de Ajax-demonstratie van afgelopen zondag, is weer op vrije voeten. Dat bevestigt de politie. Twee demonstranten moeten later voor de rechter verschijnen, een derde verdachte moet naar een zogeheten OM-hoorzitting. 

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Voor de ongeregeldheden werden in totaal negen mensen aangehouden. Supporters van Ajax demonstreerden zondagmiddag op het Leidseplein tegen de aangekondigde politiestaking tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht. De wedstrijd werd om die reden uiteindelijk afgeblazen. Een week eerder gebeurde hetzelfde bij de wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip.

Fietsen en dranghekken

De demonstratie werd grimmig toen een groep supporters besloot om naar het hoofdbureau van de politie te lopen. Relschoppers vernielden daar een slagboom van het pand. Ook werd er met fietsen en dranghekken gegooid. Door ingrijpen van de ME had de politie de situatie na twee uur onder de controle.

In totaal werden negen supporters aangehouden voor de ongeregeldheden. Van hen zaten er maandag nog drie vast. Deze drie worden volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verdacht van openlijk geweld en twee van de drie daarnaast ook van belediging van agenten. 

Minderjarige verdachte

"Twee van de drie krijgen een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Een derde moet naar een OM-hoorzitting, dat is met een officier van justitie en niet met een rechter. Dat komt omdat deze verdachte minderjarig is."

Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaken plaatsvinden, waarschijnlijk duurt het nog maanden voordat er plek is.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]