Ga naar Content

Kristel (23) met trots op de vrachtwagen: "Er is een groot tekort aan chauffeurs"

Al van jongs af aan droomde ze van een carrière op de vrachtwagen en ze kan het inmiddels iedereen aanraden. Kristel Klercq (23) is dan niet groot qua postuur, maar ze is de baas op de weg. Ze rijdt met trots voor een groot transportbedrijf uit de regio. En dat is hard nodig, want er is heel veel werk. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het allesbehalve makkelijk is om nieuwe chauffeurs te vinden in Noord-Holland Noord. 

Kristel Klercq heeft haar roeping gevonden op de vrachtwagen - NH/Frank Veenhof

Terwijl de vraag naar vrachtwagenchauffeurs onverminderd hoog blijft, wordt de groep werkenden juist steeds kleiner in Noord-Holland Noord. In 2024 en 2025 werken er minder mannen en vrouwen op de vrachtwagen dan de jaren hiervoor, blijkt uit cijfers van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). 

Meelallergie

Door middel van instapavonden, waar mensen informatie kunnen krijgen over het beroep van vrachtwagenchauffeur, probeert de sector meer mensen te trekken voor het beroep. Zo rolt ook Kristel Klercq in het vak.

Voor ze een instapavond bezoekt werkt Kristel in een bakkerij, maar door een meelallergie moet ze op zoek naar ander werk. En stiekem droomde ze altijd al van een loopbaan op de vrachtwagen. Ze ging met een vriend mee om eens te kijken: "Dat was feest. Ik wilde direct niets anders meer", vertelt de Heerhugowaardse. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Kristel begon twee jaar geleden met werken voor een groot transportbedrijf - Foto: NH/Frank Veenhof

En natuurlijk krijgt ze ook te maken met allerlei vooroordelen. "Nee, ik lunch niet elke dag een broodje bal bij het tankstation", lacht Kristel. Ze krijgt vaak complimenten en duimpjes als ze bijvoorbeeld achteruit moet inparkeren in Amsterdam. "Dat is natuurlijk leuk, maar het is gewoon mijn werk. Ik doe dit iedere dag."

Steeds meer vrouwen op de weg

De laatste jaren zijn steeds meer vrouwen aan de slag gegaan als vrachtwagenchauffeur. In de regio Noord-Holland Noord is 15 procent van de chauffeurs nu vrouw. 

Ook Kristel ziet er steeds meer vrouwelijke collega's bij komen op de weg. In haar team zitten al zeven meiden en in bij het transportbedrijf rijden zelfs bijna honderd vrouwen.  "Dat is alleen maar leuk en het wordt ook steeds normaler gevonden." 

Er is meer dan voldoende werk dus op de vrachtwagen en Kristel kan het iedereen aanraden. "Je hebt superveel vrijheid en beleeft altijd wat. Ik heb het super naar mijn zin", besluit ze.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]