Ga naar Content

Muziekliefhebber Luuk (70) bezocht al 1.800 concerten: "Ik word er gelukkig van"

Van al dat geld had hij meerdere dure auto's van kunnen kopen, schat hij zelf in. Maar veel liever staat Luuk Versluijs (70) uit Zwaag in een concertzaal. Maar liefst 1.800 concerten - waaronder 133 optredens van The Rolling Stones - bezocht hij al, over de hele wereld. "Het is voor mij een essentiële levensbehoefte."

Luuk Versluijs in Londen, bij een concert van The Rolling Stones - Foto: Aangeleverd

Deze zomer nog, tijdens een uitgebreide trip door de Verenigde Staten en Canada, zag hij The Rolling Stones in totaal 8 keer. "Die kaarten kostten gemiddeld 300 euro, dus reken maar uit."

Hij haalt zijn schouders op als het gaat om de kosten van al die concertkaarten en reizen. "Ach, iedereen heeft zo zijn hobby. Je kunt ook een cd of Spotify opzetten, of iets anders kopen voor al dat geld. Maar zo blijft het. Ik geef geen geld uit aan andere dure dingen. Voor mij is muziek en het bezoeken van concerten een essentiële levensbehoefte. Ik geniet daar enorm van, word er gelukkig van."

'Soms mocht ik kijken'

In zijn toenmalige woonplaats Schoonhoven werd de liefde voor (live) muziek aangewakkerd. "Vrienden van mijn broer speelden daar in bandjes. Als ze oefenden, hoorde ik de muziek vanuit de garage. Soms mocht ik ook kijken, dat vond ik als kind helemaal te gek."

"Als een band mij van binnen raakt, voel ik mij een gelukkig mens"

Luuk Versluijs uit Zwaag - bezocht 1.800 concerten

Een kleine greep uit de artiesten die hij zag: Herman Brood ('heel vaak'), Jan Akkerman, The Golden Earring ('een keer of 20'), The Buzzcocks, The Waterboys, Ziggy Marly, Iggy Pop, Parry Smith, Fatal Flowers, Echo and the Bunnyman, Black Sabbath.

Zijn 'nieuwste' ontdekking: My Baby. "Die heb ik inmiddels zo'n 60 keer gezien. Ik houd van een lekkere gitaarsound. Het is soms haast spiritueel, als ik bij een concert ben. Het is het gevoel dat ze overbrengen. Als een band mij van binnen raakt, voel ik mij een gelukkig mens. Dat is niet in geld uit te drukken."

Een live optreden van Johnny Lion & The Jumping Juwels was het startpunt van een eindeloze reeks van concerten. Toen hij 16 jaar was, bezocht bij The Rolling Stones voor het eerst. "Dat was in 1970. Ik ging met een vriend naar de RAI in Amsterdam. Zijn moeder bracht ons, bleef een paar uur in een zijstraatje wachten en pikte ons na afloop weer op. Dat zal ik nooit vergeten."

Hét kaartje: The Rolling Stones in de RAI - Foto: Aangeleverd

Zijn favoriete band van zanger Mick Jagger zag hij in totaal 133 keer, in onder meer Abu Dhabi, Buenos Aires en zo ongeveer heel Europa. "Vaak plak ik er meteen een vakantie aan vast."

Het meest memorabele optreden was gek genoeg om de hoek, in de Amsterdamse poptempel Paradiso. "1995", dreunt hij op. "Toen ik geruchten hoorde dat ze naar Amsterdam zouden komen, ben ik daarheen gegaan. Uiteindelijk lukte het om een kaartje te kopen, met een beetje geluk. Ik kreeg een polsbandje om, daarmee kwam je dan binnen." 

'Eén van de mooiste herinneringen'

Een onbetaalbaar relikwie, waaraan een mooi verhaal kleeft. "Op het terras kwam er even later een zakenman naar mij toe, die had wel 8000 gulden over voor dat polsbandje. Heb ik natuurlijk niet gedaan. Gelukkig maar, want het concert was geweldig. Eén van mijn mooiste herinneringen ooit."

Hij houdt alles nauwgezet bij. Plakboeken vol met concertkaartjes heeft hij. "Jammer dat je nu vaak geen fysieke kaartjes meer hebt. Vaak print ik de setlist ook uit. Vind ik leuk om te bewaren."

Tijdens zijn studententijd stond de teller met gemak op drie concerten per week, nu zegt hij nog zo'n 30 optredens per jaar te bezoeken. De volgende buitenlandse trip staat alweer gepland. "Twee concerten van The Cult, in Londen. Een band die ik nog niet gezien heb, is The Cure. Terwijl ik het nummer 'A Forest' geweldig vind. Misschien moet het er toch maar eens van komen..."

Luuk was vorige week ook te gast bij De West-Friese Oorzaak, een programma van mediapartner Van Hoorn Zeggen:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]