Ga naar Content

Eindelijk plek voor Haarlemse Queers: regenbooghuis Lavender officieel open

Nadat gaycafé Wilsons ruim vijf jaar geleden de deuren sloot, was er voor de Haarlemse queergemeenschap geen 'eigen plek' meer. Maar daar is nu verandering in gekomen. Woensdagavond werd regenbooghuis Lavender aan het Spaarne officieel geopend. Een plek waar iedereen welkom is en die ook voor iedereen toegankelijk is.

Het ontvangscomité van Lavender Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lavender is gevestigd in het pand waar eerder studentencafé De Koning zat. De inrichting is de afgelopen maanden aangepakt. Het pand is helemaal rolstoeltoegankelijk gemaakt en oogt een stuk frisser dan voorheen. 

Iedereen is welkom in het regenbooghuis, blijkt bij binnenkomst op de avond van de officiële opening. De bezoekers krijgen een glas met lichtblauwe bubbels aangereikt. "Welkom thuis", zegt een van de gastvrouwen. Het is gezellig en erg druk. De kroeg staat stampvol mensen van diverse generaties. Sommigen uitbundig uitgedost, anderen in hun dagelijkse kloffie. Het maakt hier niet uit wie of wat je bent. 

Tekst loopt door onder de foto.

Wethouder Eva de Raadt opent Lavender officieel - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Wethouder Eva de Raadt van diversiteit en inclusie mag Lavender officieel openen. Ze straalt: "Ik ben meer dan trots. Dat we onze ambities als regenboogstad in sneltreinvaart konden verwezenlijken, had ik niet verwacht toen ik twee jaar geleden met deze portefeuille begon. Ze hebben hier de afgelopen maanden echt keihard gewerkt aan de metamorfose van het pand."

Ook de wethouder miste een plek in de stad waar queers terechtkunnen. "Haarlem heeft nu eindelijk weer een plek waar je jezelf kunt zijn en natuurlijk lekker kunt feesten. We misten dit al jaren. Dit is een hele mooie stap, hier staat een hele trotse wethouder."

Tekst loopt door onder de foto.

Sopraan Mirjam Lo Tam Loi in Lavender Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dankzij sopraan Mirjam Lo Tam Loi komen we meer te weten over de naam van het regenbooghuis. Ze zingt 'Das Lila Lied'; een Duits cabaretlied uit 1920, dat wordt gezien als een van de eerste liederen over de homogemeenschap. In de Engelse vertaling heet het 'The Lavender Song' en daar is regenbooghuis Lavender dan ook naar vernoemd.

Lavender bleef een rol spelen in de geschiedenis. In de Verenigde Staten werden in 1969 bijvoorbeeld ook lavendelkleurige sjerpen en armbandjes uitgedeeld tijdens een grote mars van de homogemeenschap. 

Tekst loopt door onder de foto.

Mariska de Jong van Black Queer Haarlem in regenbooghuis Lavender - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Mariska de Jong is een van de drijvende krachten achter de organisatie Black Queer Haarlem. De Jong vertelt dat mensen in haar cultuur op een andere manier voor hun geaardheid uitkomen.

Kasten op maat

"Ik noem dat kasten op maat. Zwarte mensen komen niet zomaar uit de kast. Een zoon neemt bijvoorbeeld steeds dezelfde vriend mee naar zijn moeder. Daar wordt verder niet over gesproken. Totdat die vriend een keertje niet mee is. Dan pas vraagt de moeder: 'waar is je vriendje?' We vragen niet om tentoongesteld te worden. Wij willen ons verhaal op een rustige manier vertellen. En dat kan hier in Lavender."

Tekst loopt door onder de foto. 

Pauline van Heuven, Stichting Drempelloos Haarlem in Lavender - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Voor Pauline van Heuven is Lavender om een andere reden een geschenk uit de hemel. Ze strijdt met de stichting Drempelloos Haarlem voor goede voorzieningen voor mensen met een beperking. 

"Het is een oud pand, maar bij iedere drempel liggen nu rolstoelplaten. Hier is het nieuwste mindervalidentoilet geïnstalleerd. Onder de bar is verlichting aangebracht, zodat je ziet waar je loopt. Mensen die snel overprikkeld raken, kunnen een koptelefoon lenen bij de bar. Er komt een workshop gebarentaal voor de barkeepers. En er is een menukaart met braille in de maak."

Lichtgevende ijsblokjes

Van Heuven ziet zelf bijna niets: er is nog maar drie procent van haar zicht over. Met een grote lach laat ze haar glas zien: er zitten lichtgevende 'ijsblokjes' in. "In een donkere ruimte kan ik mijn glas nooit zien, nu wel!"

Namens de stichting Drempelloos overhandigt Van Heuven een grote scheepsbel aan Lavender. "Geen bar is compleet zonder bel voor het laatste rondje." Het geschenk wordt met luid gejuich ontvangen.

Tekst loopt door onder de foto.

Mede-initiatiefnemer Rick Busscher van regenbooghuis Lavender Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Medeoprichter Rick Busscher werpt zich op als spreekstalmeester tijdens de opening. Busscher hoopt dat velen het regenbooghuis de komende tijd weten te vinden. 

"Na Wilsons was er geen eigen plek meer voor queers in Haarlem. Terwijl er jaren geleden misschien wel 35 van die plekken waren. Hopelijk komen die tijden ooit weer terug. In Lavender kunnen we elkaar weer vinden en steun bieden. Zodat we niet alleen hoeven te zijn. Dit is een plek voor ons allemaal."

Rookmachine

Tot grote hilariteit van de gasten wordt de toespraak van Rick Busscher onderbroken door de rookmachine boven de dansvloer van Lavender. Die gaat spontaan aan. Het vormt een mooi moment om de toespraken even te laten voor wat ze zijn en samen te proosten op de opening van het regenbooghuis. 

Lavender is geopend op donderdag, zondag en maandag van 16:00 uur tot middernacht. Op vrijdag en zaterdag van 22:00 tot 04:00 uur. 

De rookmachine gaat spontaan aan in Lavender Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]