Ga naar Content

Bennebroek in rouw, veel dorpsgenoten waren getuige van fataal ongeluk

Het fatale ongeluk van gisteren maakt veel indruk op de bewoners van Bennebroek. Een 12-jarig meisje uit Hillegom kwam om het leven toen ze op de Rijksstraatweg werd geraakt door een lijnbus. Een bloemenzee ontstaat bij de plek waar het onheil toesloeg. Veel dorpsgenoten waren direct of indirect getuige van het ongeluk. 

De geïmproviseerde gedenkplek langs de kant van de weg - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het contrast is groot. De Rijksstraatweg, ter hoogte van de Zwarteweg, is druk en lawaaiig. Auto's remmen of trekken op bij het stoplicht. Een lijnbus stopt bij de halte voor het kruispunt. Tieners fietsen voorbij. En niet meer dan anderhalve meter naast de weg: bloemen die een geïmproviseerd monument vormen en tot stilte manen.

In shock

Een kleine honderd meter van de plek des onheils knapt een vrouw haar voortuintje op. Natuurlijk heeft het ongeluk grote indruk op haar gemaakt. "Er liep hier gisteren een jongen langs die uit die bus kwam. Hij was ontdaan”, vertelt de bewoonster van de Rijksstraatweg. "Ik vroeg of ik iets kon doen, maar hij wilde alleen maar naar huis. Hij was in shock."

Tekst loopt door na de foto.

Het kruispunt in Bennebroek waar het woensdagmiddag misging - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het is nog niet duidelijk wat hier woensdagmiddag rond half vier precies gebeurde. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Omstanders en ooggetuigen kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp, laat een woordvoerder weten.

Medeleven van Ankie Broekers-Knol, interim-burgemeester van Bloemendaal

'Met ontzetting heb ik kennis genomen van het verschrikkelijke ongeval op de Rijksstraatweg, waarbij een 12-jarig meisje is omgekomen. Ik leef intens mee met de ouders, familie, vrienden en klasgenoten van het meisje. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat het ongeval voor de chauffeur, de inzittenden van de bus en omstanders een traumatische ervaring is. Ik wens allen, vooral de familie, veel sterkte.'

Verkeer gaat vlak langs elkaar

Op de plek waar het gistermiddag misging, is de ruimte schaars. De verkeersstromen op het kruispunt worden gereguleerd door stoplichten. Die voorkomen niet dat op deze plek fietsers dicht langs auto’s, vrachtwagens en bussen rijden. 

Een strook aan de zijkant van het asfalt is rood en gereserveerd voor fietsers. Het enige wat hen van het gemotoriseerde verkeer scheidt is een stippellijn. Zo’n 100 meter verderop is er een verkeersheuvel tussen de verkeersstromen. Maar hier op de kruising niet. 

Tekst loopt door na de foto.

Jong en oud komt bloemen brengen bij de gedenkplek - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Op het drukke kruispunt waren gisteren veel verkeersdeelnemers getuige van het ongeluk. Een jongen die hier gisteren op de fiets reed, vertelt dat hij vandaag als getuige wordt gebeld door de politie. In de bakkerij iets verderop, op de Zwarteweg, is het ook het gesprek van de dag. Een medewerker vertelt: “Ik hielp vanochtend een oude vrouw. Ze had door het ongeval geen oog dicht gedaan vannacht."

Verdriet en onmacht

Ondertussen wordt de gedenkplek langs de weg verder uitgebreid. Om de zoveel tijd houdt er iemand halt om een bloem neer te leggen. Jong en oud toont zich betrokken en emotioneel. Een motorrijder slaat af van de weg en blijft enkele minuten staan voor de gedenkplek. Hij slaat op zijn stuur en rijdt weg. Niet alleen het verdriet is zichtbaar op deze plek langs de drukke weg. Ook de onmacht.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]