Ga naar Content

Jubilerende Zaanse Kledingbank richt een fonds op voor sokken en ondergoed

De Zaanse kledingbank bestaat 12,5 jaar en viert dat met een open dag en de start van een fonds voor sokken en ondergoed. "Ik dacht een mooi verjaardagscadeau voor onze klanten", zegt secretaris Hans Sijbrandij van de Stichting Kledingbank Zaanstreek.

Ook kinderkleding is hard nodig. - Foto: NH / Thyra de Groot

Met het SOF (sokken en ondergoedfonds) wil de kledingbank ervoor zorgen dat alle 1400 klanten nieuwe sokken en ondergoed kunnen krijgen. "Wij vinden het niet zo hygiënisch om sokken en ondergoed, en eigenlijk ook hemden en pyjama's, die zijn gebruikt weg te geven", zegt Hans. "Maar als je die spullen allemaal nieuw moet kopen dan ben je jaarlijks zo'n 49.000 euro kwijt voor pakweg 21.000 kledingstukken." Dat geld heeft de kledingbank niet en vandaar dat het SOF in het leven is geroepen.

Bijdrage klanten

Hans legt zorgvuldig uit hoe het fonds werkt. "We hebben een folder gemaakt en zijn bij de winkeliers in de Zaanstreek langsgegaan. Wij vragen hen om hun klanten een bijdrage te vragen, bijvoorbeeld door een set sokken of ondergoed voor de kledingbank te kopen." Daarnaast is er de mogelijkheid om via de website een donatie te doen. Hans verwijst hierbij naar de voedselbank die ook dit soort acties heeft. "Meestal op bepaalde dagen bij een supermarkt."

Het pand van de Kledingbank in Wormerveer. In de containers kan kleding worden achtergelaten. - Foto: Eigen foto

Tot nu toe hebben verschillende winkeliers hun medewerking al toegezegd. "Al merk je bij grote winkelketens dat ze de boot afhouden omdat ze zelf er niet over mogen beslissen."  

Ook is de kledingbank actief in het aanschrijven van allerlei fondsen. "Via het armoedefonds hebben we naast een financiële bijdrage bijvoorbeeld 400 stuks ondergoed gekregen. Ook het Rabobankfonds en lokale bedrijven hebben geld gedoneerd."

Taboe

Het is bedoeling dat de Kledingbank bij zoveel mogelijk mensen bekend wordt. "Want het is en blijft gewoon hard nodig," zegt Hans. "Als je weet dat alleen al in de Zaanstreek 9000 gezinnen een stadspas hebben dan weet je ook dat er nog een groot taboe is om hier te komen." Om bij de kledingbank te mogen winkelen heb je een verwijzing nodig. "Het zijn onder andere de sociale wijkteams, bewindvoerders, vluchtelingenwerk, Blijf-groep en de voedselbank die een inkomenstoets doen. Dat is hetzelfde als voor de voedselbank."

Baby's

Hans verwacht dat de komende tijd het aantal klanten voor de kledingbank gaat stijgen. "Binnenkort komen er 1000 asielzoekers bij die op boten worden ondergebracht. Daarnaast krijgen we steeds berichten van verloskundigen. Zij zien dat steeds meer zwangere vrouwen geen geld hebben voor de verzorging van hun baby. Niet voor kleding, niet voor een Maxi-Cosi of een commode. Een zeer zorgelijke ontwikkeling."

De Kledingbank Zaanstreek houdt op zaterdag 21 september van 10:00 tot 14:00 uur open huis aan de Inzet 108 in Wormerveer. 

Lees ook