Ga naar Content

Bizarre gijzelingszaak Laren: verdachten sloegen slachtoffer met stalen pijp

De verdachten van de Larense gijzelingszaak zouden een man urenlang hebben gegijzeld, geschopt en geslagen met een stalen pijp. Ook zouden ze 600 euro van hem hebben gestolen. Het slachtoffer wist te ontsnappen, waarna drie mannen werden opgepakt. Vandaag stonden de verdachten voor het eerst voor de rechter in deze bizarre gijzelingszaak.

De politie doet onderzoek naar gijzeling en mishandeling aan de Rijksweg Oost in Laren - Foto: Inter Visual Studio / Casper Bunschoten

Als een man dinsdagochtend 11 juni langs de snelweg loopt, alarmeert een voorbijganger de politie. De man verklaart aan de politie dat hij de avond ervoor urenlang is gegijzeld in een vervallen villa aan de Rijksweg Oost in Laren.

Meerdere hulpdiensten gaan erop af en het terrein wordt afgezet met linten voor het onderzoek van de politie. In de villa treft de politie onder andere ducttape en tie wraps aan.  

Drie mannen van 26, 33 en 36 jaar worden uiteindelijk opgepakt. Zij worden door het Openbaar Ministerie verdacht van gijzeling en diefstal met geweld. 

Stalen pijp

De verdachten zouden het slachtoffer aan zijn handen en voeten hebben vastgebonden, waarna ze hem aan het plafond zouden hebben vastgebonden. Met een stalen pijp zouden ze hem hebben geslagen en geschopt.

Het slachtoffer hield er een blauw oog en meerdere verwondingen aan over. Ook had hij volgens de officier van justitie kneuzingen rond zijn pols.

Foto: NH Media / Sjoerd Stoop

Allemaal om het slachtoffer te dwingen zijn pinpas af te geven en hem zijn moeder te laten bellen voor de bijbehorende pincode. De verdachten zouden hiermee 600 euro van het slachtoffer hebben gestolen.

'Die vieze stinkerd'

Waarom de verdachten het slachtoffer hebben gegijzeld, mishandeld en bestolen, werd vandaag tijdens de zitting niet duidelijk. Wel werd duidelijk dat de verdachten en het slachtoffer elkaar kennen. Ze zouden allemaal op het terrein aan de Rijksweg Oost in Laren hebben gewoond. 

In gesprekken tussen de verdachten onderling zou het slachtoffer 'die vieze stinkerd' worden genoemd. Ook zouden de verdachten gesproken hebben over een 'waanzinnige nacht' en werd er onderling gesproken over de ontsnapping van het slachtoffer.

Spookvilla

De ernstig vervallen villa staat op een groot afgelegen terrein, waar pottenkijkers niet zomaar bij kunnen. Vanaf de openbare weg is te zien hoe vervallen het huis is: het terrein ligt bezaaid met afval, ramen zijn kapot en er is graffiti op het huis gespoten.

Vervallen woning aan de Rijksweg Oost in Laren - Foto: NH Media

De villa staat op naam van een vastgoedbedrijf uit Huizen en is in 2022 gekocht voor 1,1 miljoen euro. De eigenaren willen geen commentaar geven op de zaak.

Ze zouden krakers toestemming hebben gegeven om op het terrein te wonen, terwijl ze zelf in afwachting waren voor de juiste papieren voor een verbouwing. De eigenaren van de woning waren vandaag niet aanwezig in de rechtbank.

Italiaanse krakers

De krakers zijn geen onbekenden in Laren. Ze kraakten in maart een ander huis aan de Franslangeveldlaan in Laren. Onder buurtbewoners ook wel bekend als het 'Doornroosje Huis'. De krakers zouden deel uitmaken van een krakerscollectief. 

Lees ook

NH sprak één van de krakers in maart. Toen vertelde hij dat ze Italiaanse kunstenaars zijn, die onder andere elektronische muziek maken. Ze hadden in maart geen geld om huur te betalen en zochten een plek om te wonen.

De verdachten blijven voorlopig vastzitten. Op 22 november staan ze opnieuw voor de rechter.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]