Ga naar Content

Verdachte grote zedenzaak is vrijwilliger bij voetbalvereniging, club zet hem op non-actief

De 26-jarige zedenverdachte uit Enkhuizen die honderden jongens zou hebben aangezet tot het delen van naaktbeelden is door voetbalclub s.v. Enkhuizen op non-actief gezet. De verdachte is vrijwilliger bij de club. De voorzitter van de club benadrukt dat er geen link is tussen de feiten waarvan de man wordt verdacht en zijn vrijwilligerswerk voor de voetbalclub. 

Snapchat - Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er een 26-jarige man uit Enkhuizen wordt verdacht in een grote zedenzaak. De man zou honderden minderjarige jongens hebben aangezet om naaktfoto's en -filmpjes van zichzelf te sturen via het platform Snapchat, en daarnaast zou er in één geval sprake zijn van fysiek misbruik.

Via de politie kwam het nieuws tot de voetbalclub. Vanmorgen heeft voorzitter Pieter Veenstra van SV Enkhuizen de leden van de voetbalclub ingelicht. Over de rol van de vrijwilliger is Veenstra terughoudend.

"Veel mensen binnen de club kennen hem en weten wat hij bij de club doet", zegt hij. "Ik blijf terughoudend in wat wij zeggen. Wij zijn geen onderwerp." De politie heeft de club laten weten dat er geen link is tussen de genoemde feiten en de voetbalclub. 

Tekst gaat door 

Lees ook

"Het is natuurlijk op het landelijke nieuws geweest en iedereen heeft het erover", zegt Veenstra over de sfeer op de club. "Mensen stellen vragen en vinden het fijn dat we erover hebben gecommuniceerd." 

De man kwam bij politie en justitie in beeld nadat er twee aangiftes tegen hem waren gedaan. Dinsdag werd hij aangehouden. Gistermiddag is bekend geworden dat de rechter-commissaris heeft bepaald dat de verdachte nog zeker twee weken langer in de cel blijft, liet een woordvoerster van de rechtbank Noord-Holland weten. 

Deel slachtoffers herkenbaar in beeld

Volgens het OM zou hij zich sinds 2016 op het internet voordoen als een ‘aantrekkelijk, jong meisje’. In sommige gevallen zou het gaan om ‘vergaande seksuele handelingen’, waarbij een deel van de slachtoffers herkenbaar in beeld zijn. De slachtoffers zijn tussen de 10 en 16 jaar oud en komen uit het hele land.   

De voetbalclub blijft de zaak in de gaten houden. "Mensen kunnen vragen stellen en in contact komen met ons. Ze kunnen ook contact opnemen met de politie als daar behoefte aan is", laat Veenstra weten. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]