Ga naar Content

Joep en Sam staan in de startblokken voor de Dam tot Damloop als ze horen: ‘Sorry, het gaat niet meer door'

Het was een grote teleurstelling voor veel hardlopers. De laatste twee groepen van de Dam tot Damloop mochten gisterenmiddag onverwachts niet meer starten vanwege de warmte. Joep Jager (28) en Sam Blom (21) uit Heemskerk balen enorm. "Ik had er drie maanden voor getraind", zegt Sam.

Joep Jager heeft net zijn starnummer opgespeld - Foto: NH Media

"Mijn vriendin en ik wilden net ons startnummer opspelden, toen er iemand naar ons toekwam en zei: 'Het gaat niet meer door'. Het voelde als onrecht. Iedereen die ik kende was al gefinisht of gestart, en nu mocht ik niet", zegt Sam. 

Volgelopen hulpposten

Net als duizenden andere hardlopers baalden de Heemskerkse Sam Blom (21) en Joep Jager (28) enorm. Zo'n halfuur voordat ze aan de start zouden verschijnen van de Dam tot Damloop, kregen ze het teleurstellende bericht dat ze niet meer mochten lopen.

Vanwege de warmte stroomden de medische hulpposten snel vol. De organisatie kon daardoor niet garanderen dat iedereen geholpen kon worden en besloot toen om de laatste twee tijdvlakken te annuleren.

Hardloopsfeer

Joep was één van de gedupeerde hardlopers. Al keek hij aanvankelijk niet naar het evenement uit. "Eerlijk gezegd, had ik er de hele dag niet zoveel zin in. Ik rende samen met een vriendin van mijn vriendin. Zij had er veel voor getraind en ik was van plan het op voetbalconditie en karakter te doen."

Toch veranderde die mindset toen hij de eerste stappen in Amsterdam zette en de hardloopsfeer proefde. "We liepen naar de tasseninlevering en hadden ons startnummer opgespeld. Toen dacht ik: kom maar op, ik ben er klaar voor."

Dat gevoel was van korte duur. Terwijl ze verder liepen, hoorden ze de eerste mensen al zeggen dat het evenement was afgelast. 

"Ook moest een deel eerst nog naar Zaandam om hun tas op te halen voordat ze naar huis konden"

Joep Jager

Tas ophalen in Zaandam

Duizenden mensen dropen verontwaardigd af. "Sommigen hadden er hard voor getraind, en mensen kwamen uit heel het land. Aan hun gezichten kon je aflezen dat ze niet blij waren. Ook moest een deel eerst nog naar Zaandam om hun tas op te halen voordat ze naar huis konden."

Voor Joep was het snel weer goed. "Wij hadden het ondertussen van ons af laten glijden. Je kunt er niks aan veranderen, dus zijn we op het terras gaan zitten."

Nieuw evenement gepland

Ook Sam is samen met haar vriendin de stad in gegaan. In tegenstelling tot Joep kwam de klap bij haar harder aan. "Drie maanden geleden heb ik me ingeschreven, en sindsdien ben ik gaan trainen. Ik keek er echt naar uit, en dan gebeurt er dit. We stonden op het punt te beginnen en voelden de spanning al in onze buik."

Na de mededeling begon Sam, net als haar medelopers, anderen in te lichten. "Je zag iedereen om je heen familie en vrienden bellen. En sommige mensen gingen toch rennen om het 'gevoel' te krijgen, ook al werd dat afgeraden."

De temperatuur nam wel af, merkte Sam op. "Maar ja, als de hulpposten het niet aankunnen, dan in het niet verstandig. Ik hoop dat dit voor de organisatie een leermoment is voor volgend jaar."

Gelijk aan de bak

Voor de dames is de training van afgelopen dagen niet voor niks geweest. "Op een terrasje hebben we ons ingeschreven voor de halve marathon van Haarlem, die volgende week is. Dus dat wordt nog even doortrainen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]