Ga naar Content

Aerdenhouters eisen actie nu water weer aan de lippen staat

Onderzoeken, bijeenkomsten en huisbezoekingen ten spijt: Aerdenhouters voelen zich niet gesteund in hun strijd tegen de wateroverlast. Ze willen de gemeente, de provincie, PWN en de natuurbeheerders aansprakelijk stellen voor de schade, als er niet dit jaar nog maatregelen genomen worden. "Graaf desnoods een slotgracht om het dorp!"

Vlak voor de hoosbui, laat Thea Bruins haar waterpomp zien - Foto: NH Media / Geja Sikma

Vlak voordat de hoosbui gistermiddag losbarstte, laat Thea Bruins uit Aerdenhout zien hoe haar pomp naast het huis weer gereed wordt gemaakt voor de natte periode van het jaar. Bijna alle buren in deze wijk tegen de duinen aan hebben één of meerdere pompen aangeschaft.

De huizen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw werden hier met een souterrain gebouwd, om te voorkomen dat ze te hoog werden door een derde verdieping. Vorig jaar stroomden deze souterrains, kelders en kruipruimtes vol met water.

Lees ook

Slapeloze nachten 

Thea Bruins is bestuurslid van de stichting die de dorpsbewoners hebben opgericht. De leden zijn boos. De laatste bijeenkomst, over een tweede onderzoeksrapport naar de oorzaak en de oplossingen over de hoge waterstand, heeft weer niet geleid tot snelle actie. 

"We willen geen slapeloze nachten meer, er moet iets gedaan worden. Of we gaan die slotgracht zelf wel graven", laat Thea namens de stichting en haar buren weten. De stichting heeft dit weekend op hoge poten een brief aan alle betrokken overheden en organisaties gestuurd. De boodschap is duidelijk: de juridische strijd wordt in stelling gebracht. 

Tekst gaat door na het kader. 

Fragment uit de brief op poten: 

'Wij moeten u allen dan ook namens de Stichting aansprakelijk stellen voor dit collectieve wanbeleid en wanbeheer en de aantoonbare tegenwerking dan wel laksheid om mee te werken om op korte termijn de overlast stop te zetten en in de toekomst duurzaam te voorkomen.

De inwoners zijn ten einde raad. Mocht u niet alsnog met ons per direct aan de slag gaan, dan zijn wij van mening dat er niet alleen sprake is van aansprakelijkheid van uw organisatie naar de toe vanwege de geleden en nog te lijden schade, maar u (de directies en gekozen dan wel benoemde vertegenwoordigers) kunnen zich dan ook niet langer verschuilen achter uw organisatie. Het geeft echt geen pas de inwoners het op individueel niveau te laten oplossen, wat ook niet mogelijk is.'

De Aerdenhouters vinden dat de overheden niet alleen maar de verantwoordelijkheid bij de huizenbezitters kunnen leggen om hun panden waterdicht te maken. Het stopzetten van de waterwinning uit de Kennemerduinen, ruim twintig jaar geleden, is volgens hen de oorzaak van de huidige overlast nu er steeds meer regen valt. 

Duinrel alweer vol 

De enige concrete maatregel die nu op tafel ligt, is om verwaarloosde duinrellen weer te herstellen. Duinrellen zijn beekjes die het water uit de hoog gelegen duinen naar de rivieren zoals de Delft en het Spaarne moet leiden.

Eén van de weinige onderhouden duinrellen in de gemeente Bloemendaal loopt bij verzorgingshuis Wildhoef. "Die hoort zo na de zomer droog te staan, maar daar gutst het alweer door heen, zo vol zitten de duinen", vertelt Thea.

Tekst gaat door na de foto. 

Duinrel bij verzorgingshuis Wildhoef in Bloemendaal staat al weer vol met water - Foto: NH Media / Geja Sikma

Verschillende dorpsbewoners proberen naast die pompen in hun eigen huizen, ook de duinrellen op hun terrein weer te onderhouden. "Maar we moeten wel geholpen worden", laat een van hen weten aan NH. 

Nationale Ombudsman 

Het stichtingsbestuur bereidt zich nu voor op mogelijke civiel- en bestuurlijke juridische procedures. Zo is er de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. Bewoners van de gemeente Emmen hebben hier al eens met succes hun gelijk hebben gehaald na wateroverlast. De Ombudsman oordeelde dat de gemeente haar rol in de aanpak van die overlast moest nemen. 

"Natuurlijk is geen enkele situatie helemaal met elkaar te vergelijken, maar ook daar werd eerst een vergunning voor het bouwen van een wijk verleend en pas daarna de wateroverlast aangepakt. Hier is eerst toegestaan om onze huizen met souterrains te laten bouwen, en daarna is de waterwinning in de duinen stopgezet", legt Thea uit. 

Tekst gaat door na het kader. 

Fragment uit de brief op poten: 

'U weet drommels goed dat wij onze woningen anders nooit zouden hebben laten bouwen dan wel zouden hebben gekocht. U wist dat de waterhuishouding door het stoppen met pompen en andere vernattingsmaatregelen problematisch zou worden en u heeft bij ons (in Aerdenhout, red.) niet ingegrepen.'

Weinig vertrouwen 

Of de dreiging van een klacht bij de Nationale Ombudsman en een gang naar de rechter effect gaat hebben, weet Thea Bruins niet. "Maar we moesten iets doen!" Ze weet dat half oktober de provincie om de tafel gaat zitten met negen kustgemeenten en de natuur- en waterbeheerorganisaties.

Maar er is in Aerdenhout weinig tot geen vertrouwen in snelle actiebereidheid. "Het water klotst straks weer onze huizen binnen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]