Ga naar Content

Stefan (20) stapte plotseling uit het leven: "Hij was een populaire jongen"

Chantal, Monique en Afra zijn ervaringsdeskundigen tegen wil en dank. In 2005 maakt hun broer en zoon Stefan een einde aan zijn leven. Hij is dan 20 jaar oud. Voor de ouders en zussen komt de daad als een volslagen verrassing, zij wisten niets af van de (mentale) problemen waarmee hij blijkbaar kampte. Hun advies? "Maak het bespreekbaar."  

Stefan pleegde op 20-jarige leeftijd zelfmoord - Foto: Aangeleverd

Hulpsite

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

In 2012 verscheen de documentaire 'Het verdriet van West-Friesland'. Een film die werd gemaakt nadat twaalf jongeren in West-Friesland tussen 2003 en 2012 zelfmoord hadden gepleegd. De documentaire gaat over mentale problemen bij jongeren en de cultuur die in de regio heerst(e). 

Het tragische verhaal van de familie Bekkema speelt zo'n zeven jaar na de dood van 'hun' Stefan hierin een belangrijke rol. Vader Johan, moeder Afra en de zussen Chantal en Monique komen uitgebreid aan het woord in de documentaire.   

Wachten op voorbijrazende trein 

Eén van de meest indrukwekkende scenes is als vader en dochter bij de spoorwegovergang staan, waar Stefan zijn laatste momenten beleefde. Juist op het tijdstip van zijn overlijden wachten ze op de voorbijrazende trein. "Dat deden we tot vier jaar geleden ieder jaar, altijd op zijn sterfdag", zegt Chantal nu.

"Mijn vader wilde dat graag en ik wilde hem dat niet alleen laten doen. Veel mensen vroegen zich af waarom hij dat wilde, maar hij voelde zich dan het dichtst bij Stefan." 

"Dit hadden we nooit verwacht. Hij was een populaire jongen, sociaal ook. Hij had veel vrienden"

Afra, moeder van Stefan Bekkema

Voor de familie kwam het overlijden in 2005 van Stefan totaal onverwacht. "Hij was een populaire jongen, sociaal ook. Hij had veel vrienden", zegt zijn moeder nu. "Maar hij was ook wel onzeker, vertelde nooit echt hoe het met hem ging", vertelde ze in de documentaire. 

Pas na zijn overlijden hoorden ze van vrienden dat Stefan wel eens vertelde dat hij 'bij het spoor' stond. Chantal: "Maar niemand nam zijn problemen serieus. 'Ah joh, kom een biertje drinken', zeiden ze dan. En dat deed hij dan." Haar advies is helder: "Als je van iemand zulke signalen krijgt: neem het alsjeblieft serieus."

'Eeuwig verder feesten'

Zijn beste vriend Tim verongelukte enkele jaren eerder. 'Binnenkort ben ik bij jou en dan gaan we voor eeuwig verder feesten', meldde hij op toenmalig chatprogramma MSN. Ook daar sloeg niemand uit zijn omgeving op aan. "Wij wisten niets van zijn problemen af, maar misschien was hij inwendig wel heel eenzaam", zegt zijn moeder nu.

Zus Chantal: "Ik vraag mij wel eens af hoe hij zich gevoeld moet hebben, toen niemand zijn problemen serieus nam. Wij zijn nooit boos op hem geweest. Ik vind het vooral erg dat hij blijkbaar geen uitweg meer zag."

Uit recente cijfers van de Gezondheidsatlas van de GGD blijkt dat veel West-Friese jongeren kampen met mentale problemen. Monique heeft drie kinderen die op het RSG in Enkhuizen en het Martinuscollege in Grootebroek zitten of hebben gezeten. "Mentale problemen, de gevolgen van sociale media of pesten zijn onderwerpen die weinig behandeld worden. Dat mag van mij wel meer. Je moet het bespreekbaar maken, zodat de kinderen wat sneller hulp gaan zoeken." 

Bewijsdrang

Ze benoemt de druk waarmee jongeren kampen. Monique: "Ze moeten heel veel. Ze worden al jong geacht te weten wat ze later willen worden en de komst van sociale media en influencers maakt het er niet gemakkelijker op. De kinderen 'moeten' er allemaal op een bepaalde manier uitzien. Onderlinge bewijsdrang speelt ook een grote rol." 

Stefan is inmiddels al 19 jaar niet meer in hun midden, binnenkort zou hij 40 jaar worden. Chantal: "Je denkt vaak: zou hij zelf ook kinderen hebben gehad, hoe zou hij onze kinderen vinden. We hebben het nog heel vaak over hem. Ook tegen onze kinderen nu. Hij is er dan wel fysiek niet meer, voor ons is hij er nog altijd wel."  

Lees ook

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.