Ga naar Content

Fietspaden verdwijnen, desondanks is Fietsersbond best positief over herinrichting Heemstede

Ondanks dat er een aantal vrijliggende fietspaden verdwijnen, is de Fietsersbond toch wel optimistisch over de herinrichting van onder andere de Valkenburgerlaan en de Van Merlenlaan in Heemstede. De bond heeft nog steeds kritiek, maar legt de strijdbijl neer. 

Dorpsbewoner Guus van Dee, ook lid van de Fietsersbond, heeft de afgelopen tijd hard gestreden voor het behoud van de vrijliggende fietspaden in Heemstede. De gemeente wil namelijk de Valkenburgerlaan en de Van Merlenlaan herinrichten om voortaan zwaar vrachtverkeer uit het centrum te weren. En dat gaat ten koste van de fietspaden.

Eerste plan 'levensgevaarlijk'

In de huidige situatie staan op de Valkenburgerlaan auto's haaks geparkeerd. Dat wilde de gemeente graag zo houden. Fietsers en auto's moesten dan achter de geparkeerde auto's langs rijden. 

Levensgevaarlijk, vond Van Dee. Automobilisten konden zo niet zien of er fietsverkeer aankwam. Nu ligt er nog een vrijliggend fietspad naast de parkeerplekken. Een stuk veiliger, aldus Van Dee.

Tekst loopt door na de foto. 

Nu loopt het fietspad nog vrijliggend langs de haaks geparkeerde auto's - Foto: Guus van Dee

Na aandringen van de Fietsersbond kunnen auto's straks toch in de lengte van de straat parkeren (fileparkeren, red.). Er verdwijnen dan wel twintig parkeerplaatsen. Wethouder Eveline Stam denkt niet dat auto's dan naar omliggende wijken rijden, omdat langs de Valkenburgerlaan bijna altijd wel een parkeerplek is te vinden.

Vrijliggend fietspad verandert in groen

Het is een overwinning voor de bond. Toch moet het vrijliggende fietspad daar verdwijnen. Want de gemeente wil liever dat auto's en fietsers samen op de weg rijden. Je mag er straks niet harder dan dertig. Door de aanwezigheid van fietsers, in de beide richtingen, zouden automobilisten dat wel uit hun hoofd laten. 

Van Dee zet daar zijn vraagtekens bij. "Je vraagt je af of iedereen zich daaraan gaat houden. Want de politie gaat zeer waarschijnlijk niet handhaven." 

Er blijft ruimte over voor de weekmarkt. "Op het huidige fietspad komt straks groen te staan, als buffer tussen de weg en de stoep", legt Van Dee uit. Daar is volgens hem weinig mis mee. 

Niet meer uit de bocht vliegen

De gemeente pakt ook 'de flessenhals' aan het einde van de laan aan. Snelle fietsers vliegen daar nu nog wel eens de weg op. En dat levert gevaarlijke situaties op met passerende auto's. Van Dee is blij dat de gemeente daar ingrijpt en onder meer de weg verbreedt. De gevaarlijke kronkel gaat er dan uit. 

Tekst loopt door na de foto.

Valkenburgerlaan, met links de, volgens de gemeente, gevaarlijke lus - Foto: Google Maps

Ook de Van Merlenlaan, even verderop, krijgt een facelift. En ook daar verdwijnt een vrijliggend fietspad. "Maar dat had prima een 'onverplicht' fietspad kunnen blijven. Zodat je als fietser nog kan kiezen tussen beide paden", vertelt Van Dee. Nieuwe, bredere fietsstroken moeten fietsers de ruimte bieden en zo het gemotoriseerde verkeer laten afremmen.

Al met al is de Fietsersbond best tevreden. "Je moet uiteindelijk toch tot een compromis komen. Het wordt allemaal iets veiliger, maar het had nog mooier gekund", besluit Van Dee.

Omdat een enkele partij nog vraagtekens heeft over de herinrichtingsplannen, wordt er toch nog een keer over gesproken in de gemeenteraad de aankomende weken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]