Ga naar Content

Vandalen slopen recreatiebos in Venneperhout

Al enkele weken worden in recreatiebos Venneperhout, onder Nieuw-Vennep, vernielingen aangericht. Voor het repareren van de vernielde bankjes en een brug is geen geld beschikbaar, dus organiseert Staatsbosbeheer een inzamelingsactie. Boswachter Anne Voorbergen zit in de tussentijd met de handen in het haar.

Een van de bruggen werd voor tienduizenden euro's beschadigd - Foto: NH Media

De grootste schade werd aangericht op 17 augustus. Een brug door het gebied werd zwaar beschadigd door een waarschijnlijk in brand gestoken fatbike. Prijskaartje: 23.500 euro. Op 27 en 29 augustus gingen vervolgens twee bankjes op verschillende plekken in vlammen op. Als klap op de vuurpijl werd ook de afrastering van het beschadigde deel van de brug in een sloot gegooid.

"Ik kom net van de telefoon met nabestaanden, want een van de bankjes was een zogeheten herdenkingsbankje. Dat is niet het leukste deel van m'n werk", vertelt boswachter Anne Voorbergen. Ze is voor Staatsbosbeheer regelmatig in het parkbos en ziet het vandalisme met lede ogen aan. "Er is eigenlijk geen geld voor dit soort zaken, terwijl er wel wat moet gebeuren."

"Je ziet overal de sporen van groepjes die de boel onveilig maken"

Wandelaar in Venneperhout

Naast de kosten voor regulier onderhoud kijkt de boswachter nu aan tegen de rekeningen voor het repareren van de bankjes, Het herdenkingsbankje wordt volgend jaar opgeknapt door de nabestaanden, maar voor het andere bankje moet nog zo'n 1200 euro worden gevonden. En de kwart ton die nodig is voor de reparatie van de brug, hoopt Staatsbosbeheer (deels) via een inzamelingsactie op te halen.

Omwonenden zijn de vandalen ook beu. "Ik loop hier elke dag met m'n hond, het is een heerlijke plek zo dicht bij huis. Maar je ziet wel overal de sporen van die groepjes die de boel hier onveilig maken, doodzonde", vertelt een van hen. "Ik heb sowieso het idee dat er weinig aan het bos wordt gedaan, niet alleen die vernielingen. Het mag wel weer eens worden aangepakt", vindt een ander.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Door de jaren heen is het geld dat vanuit Den Haag beschikbaar werd gemaakt voor gebieden zoals Venneperhout verdwenen, en daarom kan er al jaren weinig aan onderhoud worden gedaan in het bos. "Dat kan je ook zien, het is wat verwilderd en de paden liggen er niet super bij", zegt Voorbergen.

Maar er gloort ook hoop aan de horizon: de gemeente is inmiddels op de hoogte van de problemen die de boswachterij in Venneperhout heeft en springt daarom financieel bij. Voorbergen is er erg blij mee: "Dan kunnen we zeer binnenkort weer gaan snoeien en bijvegen, en dan ziet het er straks weer een stuk mooier uit!"

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]