Ga naar Content

Kringloopwinkel Zaandam ontsnapt aan grote brand, wel container met kleding afgefikt

Een kledingcontainer van kringloopwinkel Dorcas in Zaandam is vanochtend rond 5.00 uur in vlammen opgegaan. De container stond dichtbij de winkel zelf, maar door een alerte buurman en het snelle optreden van de brandweer is erger voorkomen.

Foto: Inter Visual Studio/Koen de Boer

Het pand is aan de buitenkant beschadigd, maar binnen valt de schade erg mee, zegt een opgeluchte Ben Stronks aan de telefoon. De bestuurder en vrijwilliger van Dorcas heeft een hectisch ochtendje achter de rug, maar ziet binnen alleen op een paar plekken roet. Zelfs met de stank valt het relatief mee, daar wordt vanmiddag als het goed is wat aan gedaan. 

Stronks schat in dat de afgebrande container ongeveer halfvol zat met gedoneerde kleding. "Het is een grote puinhoop op straat nu." De opbrengst van de kleding zou net als de andere opbrengsten van de winkel naar mensen in nood gaan in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. 

Alerte buurman

De brandweerlieden moesten een deur forceren om te kijken of de brand binnen woedde. Ook is er een raam stuk. "Die wordt nu dichtgemaakt", zegt Stronks. Al met al is hij opgelucht. "Goed dat een buurman het gezien heeft, anders was er misschien wel meer brand. Hij heeft de brandweer gewaarschuwd."

Tekst loopt door onder de foto's.

De kringloopwinkel is nog niet lang gevestigd op de Paltrokstraat. Na een moeizame zoektocht naar een nieuwe locatie opende de winkel hier afgelopen november de deuren.  

Stronks heeft een drukke dag voor de boeg. "Eerst moet de stank uit de winkel. Maar ik hoop morgen gewoon open te gaan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]