Ga naar Content

Alkmaar laat karakteristieke straatlantaars tóch staan

De vijf karakteristieke straatlantaarns in de Vogelezang in Alkmaar mogen tóch blijven. De gemeente wilde ze vervangen door modernere, duurzame exemplaren. Tot schrik van de bewoners: de lantaarns waren juist een geschenk van de gemeente 36 jaar geleden. Eentje werd op het nippertje gered, door snel ingrijpen van de buurt. Nu blijven ze definitief. "We zijn hartstikke blij en drinken er met de straat een biertje op."

Gerard en zijn buren en een van de muurlantaarns - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Vier muurlantaarns en een lantaarnpaal. Ze sieren het pittoreske straatje aan de rand van de binnenstad. De lantaarns in de Vogelezang, een autovrije zijstraat van de Kennemersingel, horen daar thuis, vinden de bewoners onder aanvoering van Gerard Kemp (64), die er geboren en getogen is.

Geschenk van de gemeente

Gerard trok als eerste aan de bel trok toen hij werklui deze zomer een lantaarnpaal weg zag halen; de hangende lantaarns zouden de volgende dag volgen. Al snel hingen tientallen straatgenoten van Gerard aan de telefoon met de gemeente, want de lantaarns moeten blijven.

De straatverlichting was nota bene door de gemeente geschonken voor de honderdste verjaardag van de Vogelezang in 1988. "Het zijn van die karakteristieke lantaarns met sierwerk die ook in het centrum staan. Ze passen heel goed in ons mooie kenmerkende straatje", aldus Gerard.

Van de gift was duidelijk bewijs: op een video worden de lantaarns tijdens het honderdjarig bestaan onthuld. "Alleen bij de gemeente wist niemand er meer van." Na alle commotie beloofde die de lantaarns met rust te laten tot duidelijk is hoe het zit. Daar is nu helderheid over.

Tekst gaat verder onder foto.

Gerard bij de op het nippertje geredde lantaarnpaal - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Al eerder bleek dat het verwijderen te maken had met de verduurzaming van de straatverlichting, ook omdat de technische levensduur verstreken is. "We zien de historische waarde en delen de wens van de bewoners om ze te laten staan", stelt de gemeente nu.

Leermoment en bier

"Uit onderzoek blijkt dat verduurzaming van de bestaande lantaarns mogelijk is binnen het bestaande budget. Het gaat om een unieke situatie waarvoor nu maatwerk zal worden toegepast. De bewoners zullen door ons worden geïnformeerd voordat er tot renovatie wordt overgegaan."

"We zijn hartstikke blij met dit nieuws. Zaterdag drinken we er met de straat een biertje op", lacht Gerard. "We waren echt totaal verbaasd toen we die lantaarnpaal op de kar zagen liggen. Als we niet thuis waren geweest, dan had de hele straat vervangen geweest. Ik hoop dat dit dan ook een leermoment is voor degenen die dit soort opdrachten verstrekken en dat ze niet blindelings dingen wegslopen zonder overleg."

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]