Ga naar Content

Alkmaar gaat tóch knallend het nieuwe jaar in, maar moet daarvoor nog één jaartje wachten

Komende jaarwisseling moet Alkmaar het doen met twee lasershows in De Mare in Alkmaar-Noord en in De Rijp. Zelf afsteken zit er door het vuurwerkverbod niet meer in. Wel besloot de gemeenteraad maandag dat er eind 2025 groter wordt uitgepakt. Met minstens vier shows mét echt vuurwerk wil Alkmaar dan het nieuwe jaar inluiden. 

Foto ter illustratie - Foto: Flickr

In juni stemde ruim 65 procent van de Alkmaarders voor een vuurwerkverbod met de jaarwisseling. De gemeenteraad volgde het advies van het raadgevend referendum, maar vindt wel dat er alternatieven aangeboden moeten worden.

Omdat het kort dag is richting de komende jaarwisseling koos het college voor twee lasershows in De Mare in Alkmaar-Noord en in De Rijp. Maar op deze alternatieve viering komt veel kritiek vanuit de raad. "De VVD ziet niets deze shows", zegt John van der Rhee. "Dat gaat vuurwerkafstekers niet verleiden om daar naartoe te gaan", besluit hij.

Steeds meer Noord-Hollandse gemeenten hebben een algemeen vuurwerkverbod. In Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Amsterdam mag je tegenwoordig nergens meer vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Ook Alkmaar volgt nu. 

Dus deden VVD, OPA en FvD een voorstel om vanaf de jaarwisseling van 2025/2026 minstens vier echte vuurwerkshows te organiseren. Dit voorstel werd maandagavond door de raad aangenomen.

Handhaving

Ook waren er in de raad deze zomer veel vragen over de handhaving van het vuurwerkverbod. Burgemeester Anja Schouten beloofde dit grondig te gaan onderzoeken. Daarbij geeft ze de waarschuwing dat dit een proces wordt waarbij de gemeente zal moeten leren van eerdere ervaringen. "Dit zal niet zomaar in een jaar vlekkeloos gaan", besluit Schouten.

De uitkomst is dat er twee extra vuurwerkboa's in worden gezet vanaf oktober. Ook worden er extra camera's ingezet om het verbod te handhaven. 

Lees ook