Ga naar Content

Na een monsterrenovatie schittert schilderij van Van Heemskerck in Haarlem

Het was een race tegen de klok, maar het is gelukt. Het meesterwerk Lucas schildert de Madonna, van de zestiende eeuwse schilder Maarten van Heemskerck, schittert weer als vanouds aan de muur van het Frans Hals Museum in Haarlem.

Lucas krijgt een ereplaats in de tentoonstelling - Foto: Robert Jan de Boer

Vijf jaar lang hebben restauratoren Jessica Roeders en Mirielle te Marvelde aan het schilderij gewerkt. "Maar dat heb je er wel voor over," zegt Mirielle zonder aarzeling.

Het restaureren van Lucas schildert de Madonna was een enorme klus. Nadat het schilderij was schoongemaakt, bleek het vol beschadigingen te zitten. In de loop der tijd waren zelfs delen van het op hout geschilderde werk afgezaagd. Daarnaast bleek, na grondige studie, dat het uit twee aparte schilderijen bestond die ooit zijn samengevoegd tot één altaarstuk. Nu hangen ze weer, zoals bedoeld, als losse werken naast elkaar.

Tekst gaat door onder de video.

Van Heemskerck schittert in Haarlem - NH Nieuws

Lucas schildert de Madonna zou het topstuk worden van de tentoonstelling van Maarten van Heemskerck. In de zestiende eeuw was Van Heemskerck een belangrijk schilder, maar zijn werk raakte met de tijd in de vergetelheid. Dat gaat nu veranderen. Vanaf zaterdag is een groot overzicht van zijn werk te zien in drie musea tegelijk: het Frans Hals Museum en het Teylers Museum in Haarlem, en het Stedelijk Museum in Alkmaar.

Aanstaande zondag is bij NH een documentaire te zien over de totstandkoming van de Van Heemskerck-tentoonstelling. De eerste keer op televisie is om 17:10 uur, met herhalingen ieder half uur. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play