Ga naar Content

Emiel H. moet 10 jaar de cel in voor 'kofferbakmoord' Bovenkarspel

Volgens de rechter heeft Emiel H. (54) zijn vrouw gedood en vervolgens geprobeerd het lichaam te laten verdwijnen, onder meer door haar in brand te steken. Daarom moet de Bovenkarspeler 10 jaar de cel in.

Bloemen op gedenkplek - Foto: NH Media/Maarten Edelenbosch

Tijdens de zitting twee weken geleden heeft H. zelf altijd volgehouden dat de dood van zijn vrouw een ongeluk is geweest. Toen zij bij hem weg wilde gaan, had hij haar vastgepakt, naar eigen zeggen om haar te knuffelen. Vervolgens vielen ze samen, zo luidde zijn verklaring: "Ik zag dat ze dood was, en het enige dat ik nog wilde, was met haar sterven."

Lichaam in brand gestoken

Dat hij haar daarna in brand heeft geprobeerd te steken en op een ander moment het lichaam meenam naar een afgelaten plek, was volgens H. omdat hij bij haar zelfmoord wilde plegen. Het was een verklaring die er bij het Openbaar Ministerie niet in ging. Ook al omdat uit forensisch onderzoek bleek dat de vrouw door verwurging om het leven is gekomen. 

De twee officieren van justitie wijzen op het onderzoek naar de doodsoorzaak, waaruit verwurging blijkt. En dat de verdachte vervolgens alles heeft gedaan om eventueel bewijs te verdoezelen. Daarom werd er 13 jaar cel geëist

Lees ook

'Had mama laten gaan, dan was dit niet gebeurd'

Voor de vele, aanwezige nabestaanden was het een beladen rechtszaak. De oudste zoon van Emiel H. (24) las over de gevolgen een verklaring voor in de zaal: "Het is afschuwelijk wat je met mama hebt gedaan. Ik heb je een brief gestuurd met vragen, maar ik kreeg alleen brieven terug dat het een ongeluk was. Maar je hebt haar wel gedood. In de toekomst moet ik alles doen zonder ouders. Mocht ik gaan trouwen, mocht ik kinderen krijgen. Had mama laten gaan, dan was dit niet gebeurd."

Relatieproblemen

Volgens de rechter is er sprake van doodslag. De verklaring dat H. na de dood van zijn vrouw zelfmoord wilde plegen wordt niet geloofd, omdat hij in de drie dagen tot zijn arrestatie nog geen poging had ondernomen.

"In die drie dagen liet hij wel iedereen denken dat zijn vrouw was weggelopen na een ruzie. Zelfs nadat hij was aangehouden, bleef hij iedere betrokkenheid bij haar dood ontkennen en probeerde hij nog de suggestie te wekken dat een ander verantwoordelijk zou kunnen zijn voor haar overlijden", zo valt te lezen in het vonnis.

Volgens de rechter was er jarenlang sprake van relatieproblemen, die uiteindelijk tot de dood van het slachtoffer leidde. "De verdachte lijkt constant bang te zijn geweest dat zijn echtgenote hem zou verlaten en kon dit niet verdragen." Uiteindelijk werd er 10 jaar cel opgelegd, 3 jaar minder dan de eis van het OM.

Extra maatregelen na straf

De verdachte krijgt geen tbs, omdat dat alleen kan als er maximaal vijf jaar gevangenisstraf wordt opgelegd. "En dat zou geen recht doen aan de ernst van de feiten en het leed van de nabestaanden", aldus de rechter. Wel zijn er maatregelen opgelegd voor na zijn straf. Bijvoorbeeld dat hij moet meewerken aan behandelingen om wat aan zijn gedrag te doen. Maar ook vrijheidsbeperkingen, zoals een contact- of gebiedsverbod, behoren tot de mogelijkheden. 

Emiel H. en het Openbaar Ministerie hebben twee weken om in hoger beroep te gaan. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]