Ga naar Content

Bankfraudeur licht 81-jarige man uit Zwanenburg op

Een 81-jarige man uit Zwanenburg is begin september opgelicht door een man, die op camera is vastgelegd. De politie deelt het camerabeeld in het programma Bureau NH.

De man op leeftijd wordt begin september diverse keren gebeld. Aan de andere kant van de telefoon klinkt een hele vriendelijke medewerker van de bank, althans zo komt hij over. Zo aardig is hij echter niet, want hij komt later onder valse voorwendselen zijn pinpas- en code afhalen.

Pinnen bij een supermarkt

De fraudeur zou nadat hij de pinpas van het slachtoffer heeft opgehaald in een auto zijn gestapt. Die auto wordt later aan de Dennenlaan in Zwanenburg, met daarin één man, aangetroffen. Dat gaat om een 23-jarige man uit Amsterdam. Hij zou mogelijk de verdachte naar een pinautomaat hebben gereden. Die man is aangehouden, maar inmiddels weer vrijgelaten.

Dat pinnen doet de fraudeur 8 september in Zwanenburg, rond 20.30 uur bij een supermarkt aan de Dennenlaan, zoals op bovenstaande beelden te zien is.

Oplettende buren

De buren van het oudere slachtoffer hebben ingegrepen. De buurman heeft het slachtoffer onder meer geholpen om zijn bankrekening te blokkeren. Maar dat was helaas te laat.

"We zijn bij de politie ontzettend blij als buren ons helpen bij het oplossen van strafbare feiten"

Politie Noord-Holland

Toch is de politie ontzettend tevreden met dit soort helpende handjes in de wijk, hoewel daarbij altijd je eigen veiligheid voorop moet staan. “We zijn bij de politie ontzettend blij als buren ons helpen bij het oplossen van strafbare feiten”, zegt woordvoerder van politie Noord-Holland, Erwin Sintenie.

“Ook in dit geval bij dit slachtoffer waren kordate buren ons te wille en hebben wij meteen de bankrekening van het slachtoffer geblokkeerd. Desondanks heeft de oplichter de kans gezien om 400 euro te pinnen van de bankrekening. Herkent U deze fraudeur? Laat het ons weten.”

Signalement

De man heeft een getinte huidskleur en heeft een snorretje. Hij is om en nabij de 30 jaar oud en droeg een bodywarmer in camouflage kleuren van het merk Canada Goose.

Weet jij meer?

Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)

Online: bekijk ons themakanaal