Ga naar Content

Sandra ziet hardlopende dochter in elkaar zakken: "Ze was heel koud, maar inwendig kookte ze"

De Dam tot Damloop liep voor de dochter (25) van Sandra uit Zaandam anders dan van tevoren gedacht. Ondanks goede voorbereiding en training ging het afgelopen zondag namelijk mis. "Ze was in zicht en ik dacht al 'oei ze loopt niet goed'. Ze reageerde niet toen ze langskwam en zakte een paar meter verderop in elkaar", vertelt Sandra aan AT5. 

Deelnemers zoeken verkoeling - Foto: AT5

De organisatie van de Dam tot Damloop liet gisteren weten dat er in totaal iets meer dan 50 keer een ambulance werd ingezet. In veel gevallen ging het om deelnemers die last hadden van een ernstige zonnesteek: een hitteberoerte. Zo'n 4.500 deelnemers uit de laatste twee startgroepen mochten daarom niet starten. De loop moest worden afgebroken omdat de hulpdiensten het niet meer verantwoord vonden in verband met hitte. 

Hitteberoerte 

De dochter van Sandra was één van de gevallen waarbij het fout ging. Waar zij rond 14.30 uur nietsvermoedend startte aan haar run, nam deze in de middag - op het punt van de Zuiddijk - een totaal andere wending. Sandra zag dat ze door haar benen zakte en klom direct samen met de vriend van haar dochter en omstanders over het hek om te helpen. "Koelen met aangereikt water, later met ijs en haar bij de les houden, want ze viel steeds weg", vertelt ze. "Ze was heel koud, maar inwendig kookte ze. Dat is wat een hitteberoerte is!"

Sandra legt aan AT5 uit dat het iedereen kan overkomen, ook een getrainde loper, want dat was haar dochter. Een week voor de Dam tot Damloop liep de 25-jarige namelijk nog moeiteloos 14 kilometer. De weersomstandigheden hielpen volgens haar niet mee, 'het was iets te warm'. En daardoor koelde het lichaam van haar dochter niet meer af. Er werd 40.4 tot 41+ temperatuur gemeten. In een Rode Kruistent werden ze verder opgevangen en werd informatie gegeven. Toch moest haar dochter mee de ambulance in. "Nog meer koelen en warrig praten, het was intens", legt ze uit. 

"Ik heb gezien hoeveel mensen er nodig zijn om één persoon te helpen"

Sandra

In het ziekenhuis werd er verder gekoeld totdat de temperatuur was gezakt naar 37 graden. De inmiddels vijf verstreken uren zorgden voor genoeg herstel om weer naar huis te mogen. Sandra is heel blij met de hulpverlening. "Ik heb gezien hoeveel mensen er nodig zijn om één persoon te helpen, het had heel anders kunnen lopen."

Herstel 

De Zaandamse benadrukt dat ze begrip heeft voor de keuze vanuit de organisatie om de Dam tot Damloop stop te zetten door het aantal mensen dat onwel werd. Hierdoor konden uiteindelijk zo'n 5.000 deelnemers niet starten. "Het vergt een hoop inzet van hulpdienstenpersoneel", benadrukt Sandra. Daarmee doelt zij op hoeveel tijd het kost om te checken, te behandelen, los van de informatie en de mensen die gewoon doorlopen om iemand heen die niet goed geworden is. "Wij hebben ervaren waarom de organisatie zo'n beslissing heeft genomen."

De naweeën van de hitteberoerte zijn voor de 25-jarige dochter nog aanwezig, 'ze moet nog herstellen'. De klap van het hele voorval kwam bij Sandra zelf pas een dag later: "Het is anders gelopen, maar ze gaat 'm nooit meer lopen." Wel hoopt zij dat de teleurgestelde deelnemers, aanmoedigers en het publiek begrip op kunnen brengen voor de beslissing vanuit de organisatie. "Ook hoop ik dat de rest van de deelnemers trots is op hun prestatie, want dat is het!"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]