Ga naar Content

Twee explosies en zwartgeblakerde portiek: schrik zit er goed in bij Amstelveense flat

De schrik zit er goed in bij bewoners van de flat Morgendauw aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen. Vannacht ging er voor de tweede keer deze week een explosief af bij het appartementencomplex van woningcorporatie Eigen Haard.

Amstelveense flat Morgendauw na tweede explosie bij ingang complex - Foto: NH

Vorige week, in de nacht van woensdag op donderdag, was hetzelfde portiek doelwit. "Er speelt blijkbaar iets", zegt een bewoonster tegen NH-verslaggever Celine Sulsters. "Dit is heel eng, dit heeft impact. De mensen die er meteen boven wonen, waren erg overstuur."

Iets na middernacht worden de bewoners opgeschrikt door 'echt een heel harde knal', vertelt een vrouw die op een van de bovenste verdiepingen woont. "En ik ben ook nog doof." Zelfs een bewoonster van een naburige flat zat rechtop in haar bed. "Een vreselijke knal."

Lees verder onder de afbeelding

Morgendauw Amstelveen na explosie bij centrale ingang - Foto: NH/Celine Sulsters

De explosie was bij de centrale toegangsdeur van de flat, en heeft daar flinke schade aangericht. Het portiek is zwartgeblakerd, ramen zijn gebarsten en een deel van de brievenbussen is vernield. "Het lijkt er op dat er iets is ingegooid", zegt Sulsters. 

Een man die net ontdekt dat hij tijdelijk geen brievenbus heeft, vertelt dat de gebeurtenissen hem niet koud laten. "Het maakt me wel bang." 

Explosies vorige week

De ontploffing van vannacht was op exact dezelfde plek als die van vorige week, in de nacht van woensdag op donderdag. Door die explosie sneuvelden twee ruiten, vertelt een politiewoordvoerder aan NH. Net als bij de explosie van vannacht is daarbij niemand gewond geraakt. 

Het is zelfs de derde keer binnen een week dat de Van Heuven Goedhartlaan wordt opgeschrikt door 'excessief geweld', zoals de politie het omschrijft. Een dag voor de eerste ontploffing bij de Morgendauw ging bij een woning verderop in de straat ook een explosief af.  

De bewoners lagen boven te slapen en werden wakker van de knal. In de hal troffen ze een brandje en de scherven van een gebarsten ruit. Het brandje was snel geblust, maar had wel wat schade aangericht aan de deurpost en de hal.  

Lees ook

Na de ontploffing van vannacht werd het parkeerterrein voor de flat afgezet. De politie riep de Teamleider Explosieven Verkenning (TEV) op om de situatie te beoordelen. Nadat de locatie als veilig was beoordeeld, is naar sporen gezocht. Inmiddels is het gebied weer vrijgegeven. 

De politie houdt rekening met een verband, maar de recherche behandelt de explosies vooralsnog als afzonderlijke incidenten. Ze zijn nog geen verdachten op het spoor. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken, wordt daarom gevraagd contact op te nemen. Ook beelden van deurbel- of dashcam-camera's zijn welkom.

Vernielde brievenbussen door explosie Amstelveense appartementencomplex Morgendauw - Foto: NH/Celine Sulsters

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]