Ga naar Content

Almere kampt met nieuwe financiële tegenslag van 7 miljoen euro

Foto: RPO

De gemeente Almere heeft te maken met een nieuwe tegenvaller van 7 miljoen euro. Dat blijkt uit onder meer de septembercirculaire. Dat is een document van de Rijksoverheid waaruit blijkt hoeveel subsidie de gemeenten vanuit het gemeentefonds krijgen.

Alle gemeenten in Nederland gingen er eerder vanuit dat zij minder geld van het Rijk krijgen, maar wisten niet precies hoeveel. Door de septembercirculaire en Prinsjesdag is nu duidelijk geworden wat de gemeenten krijgen vanuit het gemeentefonds.

Nieuwe tegenvaller

Almere had al een tekort van 38,8 miljoen euro, waarvan 17 miljoen euro op de jeugdzorg. De gemeenteraad praat momenteel over de bezuinigingsmaatregelen die het college van burgemeester en wethouders voorstelt om het tekort op te lossen.

Als het aan het college ligt, zou de gemeente jaarlijks 12,1 miljoen euro minder uitgeven. De belastingen zoals OZB gaan omhoog en moeten 8,4 miljoen euro opbrengen. De verhoging van de tarieven zoals parkeren zal 1,3 miljoen euro opleveren. Het budget van de jeugdzorg gaat dus met 17 miljoen euro omlaag.

Extra bezuinigingen

Voor de nieuwe tegenvaller van 7 miljoen euro heeft het college van b en w nog geen voorstellen gedaan. Omdat de spaarpot van de gemeente leeg is, is de kans groot dat burgemeester en wethouders met extra bezuinigingsmaatregelen komen.

Tijdens de presentatie van de begroting in oktober wordt duidelijk hoe het nieuwe tekort opgelost kan worden.