Ga naar Content

Saskia vertroetelt al vijf jaar planten in haar plantenasiel: 'Krijg er een geluksgevoel van'

Geen asiel voor dieren, maar voor planten. Saskia van Braam uit Wormer runt al vijf jaar het Plantenasiel Zaanstad, gewoon vanuit huis. Haar appartement staat vaak bomvol met langsgebrachte of opgehaalde planten die wel wat hulp kunnen gebruiken. "Het is niet nodig om een plant weg te gooien. Wees er zuinig op!"

Saskia vertroetelt al vijf jaar planten in haar plantenasiel - NH Nieuws

Inmiddels is Saskia vrij bekend onder donateurs die hun (soms halfdode) planten kwijt willen of moeten. Als ze in de buurt wonen komt Saskia ze halen. Thuis kijkt ze wat er aan moet gebeuren. Niet zelden krijgen de nieuwe aanwinsten een bad, vertelt ze grinnikend.  

"Ik krijg vrij regelmatig hopeloze gevallen binnen, maar dan denk ik altijd: ‘ik ga in ieder geval de wortels bekijken'. Zolang die nog oké zijn en ik er toch nog een beetje vertrouwen in heb, dan komt het altijd wel goed."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: NH

Als ze helemaal zijn opgekalefaterd biedt Saskia de planten aan op Facebook en Instagram, om zo een nieuw huis voor ze te vinden. En dat allemaal vrijwillig. "Ik vind het heel dankbaar. Als je een plant halfdood krijgt, en je ziet dat het door wat aandacht, liefde en nieuwe potgrond een nieuw blad krijgt... ik word daar heel gelukkig van. Elke ochtend kijk ik bij al m'n planten of er nieuwe bladeren aan zijn gekomen. Als ik dat zie, krijg ik een geluksgevoel."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]