Ga naar Content
Medemblik

Prinses Beatrix heropent gerestaureerde molen 'de Herder' in Medemblik

24 september 2024, 19.04 uur
Door: Mick Versluis · Foto: WEEFF / Mick Versluis

Onder grote belangstelling is vandaag meelmolen 'de Herder' heropend. Het ruim 300 jaar oude rijksmonument is de laatste jaren grondig gerenoveerd. Niemand minder dan Prinses Beatrix verrichte vanmiddag de heropening van 'hét uithangbord van de stad'.

"Er is zoveel aangepakt", vertelt Bert de Jong, voorzitter van stichting ‘De Medemblikker Meelmolen’. "Zo zijn er verschillende belangrijke balken vervangen, zoals de windpeluw en de middenbalk", licht hij toe. "Maar ook de wieken en zeilen zijn aangepakt."

De tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Voor de restauratie was veel geld nodig, zo’n 200.000 euro. Dit geld is opgehaald door donaties. Dat dit bedrag behaald is laat zien dat de molen erg belangrijk is voor de Medemblikkers. "De molen betekent superveel voor ons als inwoners", zegt een bezoeker. "Het is het eerste wat je ziet als je de Medemblik in rijdt."

Molenaar Wijnand Berkhout doet er nog een schepje bovenop: "Het is natuurlijk echt een icoon voor de stad. Dat moeten we echt goed onderhouden. Ook voor het erfgoed natuurlijk, want het is een rijksmonument van meer dan 300 jaar oud."

Molen eerder geopend door Prins Claus

Prinses Beatrix heropende meelmolen 'de Herder' vanmiddag tijdens een feestelijke ceremonie. Dat de prinses, die helaas geen interviews meer doet, een groot liefhebber is van molens was al langer bekend. Zij is namelijk beschermvrouwe van De Hollandsche Molen.

"Prins Claus heeft deze molen 34 jaar geleden voor het eerst geopend, toen hij hier voor het eerst werd geplaatst", aldus De Jong. "Dit heb ik meegenomen in mijn brief naar het Koninklijk Huis, met de gedachte 'wie niet waagt, wie niet wint'. Uiteindelijk komt ze en daar ben ik ontzettend blij mee."