Ga naar Content

Gemeenteraad Zandvoort verwerpt motie voor behoud camping Sandevoerde

Een motie uit de koker van de politieke partij ZEE om de ontwikkelingen op het terrein van Camping Sandevoerde stil te leggen, is dinsdagavond door een overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Zandvoort weggestemd. Volgens verantwoordelijk wethouder Martijn Hendriks zou de motie 'onuitvoerbaar' zijn.

Camping Sandevoerde - Foto: NH Media

In Zandvoort staat de kwestie rond Sandevoerde hoog op de politieke agenda. De gemeenteraad boog zich er meerdere keren over. Dinsdagavond werd over een motie gestemd die was ingediend door oppositiepartij ZEE en mede-ondertekend door de PVV, PvdA en GroenLinks.

De motie roept burgemeester en wethouders op om de vergunningverlening voor de ontwikkelingen op Sandevoerde per direct stil te leggen. 

Fractievoorzitter Mirko Gerrits van ZEE vindt dat er eerst goed moet worden onderzocht of de plannen van de nieuwe eigenaar wel passen in het omgevingsplan en de provinciale regels. Maar dat onderzoek is al gedaan, zegt verantwoordelijk wethouder Martijn Hendriks.

"In deze motie staan veel dingen die niet kloppen. Deze zaken zijn meerdere malen besproken en toegelicht. Het college is niet van plan de motie uit te voeren, want de motie is onuitvoerbaar", hield Hendriks de raadsleden voor.

Geen vergunning nodig

Uit een juridisch advies dat de gemeente heeft opgevraagd, zou blijken dat er geen bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van de 250 chalets. De gemeente kan daarom weinig doen om de plannen van de nieuwe eigenaar tegen te houden. Het is ook enigszins een 'noodkreet' van de partijen die de motie indienden. 

Fractievoorzitter Karim el Gebaly van GroenLinks: "Het is voor ons belangrijk dat iedereen, ook met een kleine beurs, naar Zandvoort kan komen en hier kan overnachten. Voor ons is de vraag van belang hoe we betaalbaar kamperen mogelijk blijven maken."

Frustratie over de gang van zaken

Daar sloot fractievoorzitter Maaike Koper van de PvdA zich bij aan. Ze ziet de motie als een laatste kans om de frustratie over de gang van zaken onder woorden te brengen in de gemeenteraad. "Dit hele proces is frustrerend voor de PvdA. We willen geen kans laten lopen om te zien of het allemaal wel klopt wat daar gebeurt." 

De motie werd met twaalf tegenstemmen en slechts vier stemmen vóór verworpen. CDA, D66, Jong Zandvoort, OPZ en VVD waren tegen. Alleen GroenLinks, PvdA, PVV en ZEE stemden voor. Tot ongenoegen van Mirko Gerrits van ZEE: "Wij vinden de motie wel degelijk uitvoerbaar is, uiteindelijk gaat de rechter daar over. Dit proces is krom."

Dossier Sandevoerde

Het terrein van camping Sandevoerde is gekocht door het bedrijf Kennemer Park, dat er 250 chalets wil bouwen. Onlangs kregen de 120 kampeerders met een vast huurcontract opnieuw een brief waarin staat dat hun huur wordt opgezegd. De recreanten moeten het terrein met ingang van 2025 verlaten, schrijft Kennemer Park.

De kampeerders haalden vorig jaar nog hun gelijk bij de rechter. Die vond dat de huurcontracten niet mochten worden opgezegd, omdat er nog geen concreet plan lag voor de toekomst van het terrein in de duinen. Dat complete plan ligt overigens nog steeds niet op tafel. De kwestie speelt inmiddels ook een belangrijke rol in de politiek.

Protestbijeenkomst van de SP

Zo organiseerde SP-Kamerlid Sandra Beckerman eind augustus nog een protestbijeenkomst bij familiecamping Vogelenzang in de gemeente Bloemendaal. Daar spelen vergelijkbare problemen: een projectontwikkelaar kocht het terrein op om er een bungalowpark van te maken. Ten koste van de vaste gasten. Beckerman vindt dat vaste kampeerders wettelijk beschermd moeten worden tegen 'roofinvesteerders', die dure chalets willen bouwen op de camping. 

De gemeente Bloemendaal stelde eerder een bouwstop in voor camping Vogelenzang, omdat de nieuwe eigenaar MarinaParken te laat was met het aanvragen van vergunningen voor het plaatsen van de vakantiewoningen. Het bedrijf bleek ook werkzaamheden uitgevoerd te hebben, waarvoor geen vergunning was aangevraagd.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]