Ga naar Content

Scholieren Martinuscollege interviewen elkaar: wanneer wordt roddelen pesten?

Iedereen doet het wel eens: roddelen. In de 'week tegen pesten' wordt op het Martinuscollege in Grootebroek aandacht besteed aan het onderwerp en gaan leerlingen met elkaar in gesprek. Want hoe onschuldig is roddelen en wanneer wordt roddelen pesten? "Als je niet lief kunt zijn, houd dan gewoon je mond."

Scholieren Martinuscollege interviewen elkaar: wanneer wordt roddelen pesten? - NH Nieuws

In de grote pauze is de grote aula van het Martinuscollege goedgevuld. Een groot deel van de leerlingenraad is ook aanwezig, om in de Week tegen Pesten met medescholieren van de middelbare school in Grootebroek in gesprek te gaan over roddelen. 

"Roddelen is praten achter iemands rug om", zeggen twee meiden in de aula. "Dat is vaak op een negatieve manier." Of ze zelf ook wel eens roddelen, is de vraag van de medescholier. "Ik kan niet ontkennen dat ik het niet doe. Ik denk dat iedereen wel eens roddelt."

Depressief

Af en toe roddelen hoeft niet erg te zijn, zo is de indruk onder de scholieren. "Maar als het heel vaak gebeurt, wordt het pesten", zeggen de meiden. "Daar kan iemand depressief van worden", klinkt het in de pauze. 

Een andere leerling merkt dat hij in de klas regelmatig onderwerp van gesprek is. "Ik ben niet echt stereotypisch. Ik heb lange haren, draag soms make-up en lak soms mijn nagels. En vooral hier in West-Friesland word je daar wel op aangekeken."

'Val mij niet lastig'

De vwo-scholier vervolgt: "Ik heb er zelf niet heel veel last meer van, ook omdat ik de laatste jaren als persoon erg ben gegroeid. Wat ik tegen de roddelaars zou willen zeggen? Houd je gewoon met jezelf bezig. Ik val jou niet lastig, val mij dan ook niet lastig." 

Het slotwoord is aan twee vriendinnen. Ook zij keuren het vele roddelen af. "Wees gewoon een beetje lief tegen anderen en stop ermee. Elke dag of zeven keer is wel te veel. Als je niet lief kunt zijn, houd dan gewoon je mond." 

West-Friese jongeren hebben meer last van eenzaamheid, stress en psychische klachten dan de gemiddelde Nederlandse jongeren. Onze West-Friese redactie is daarom één week lang te vinden in lokaal BO.31 op het Martinuscollege in Grootebroek en gaat in gesprek met jongeren en zorgprofessionals. Vanuit alle kanten: 360 graden.

Meepraten? Kom langs of laat van je horen via: [email protected]

Alle verhalen lees je op de themapagina: NH360 Stugge Zegger.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]