Ga naar Content

Extinction Rebellion doet aangifte na doodsbedreigingen uit IJmuiden

Milieuorganisatie Extinction Rebellion (XR) heeft aangifte gedaan bij de politie na een serie intimidaties rondom de demonstraties bij de zeesluis in IJmuiden. Verschillende leden zouden online doodsbedreigingen hebben ontvangen, en een groep demonstranten is op straat belaagd door een tegenstander. Beelden daarvan circuleren op het internet.

Foto: Extinction Rebellion

Tijdens de laatste demonstratie werden de klimaatactivisten, die met hun actie cruiseschepen wilden voorkomen uit te varen, opgewacht door een groep van twintig IJmuidenaren. Zij dwarsboomden op agressieve wijze XR.

"Ze komen aan ons vreten, oprotten met die gasten", klonk het daar. Afgelopen weekend ging online een video rond waarop leden van Extinction Rebellion in aanloop naar die zesde demonstratie met de dood werden bedreigd. 

Extinction Rebellion belaagd - NH Nieuws

Op die beelden wordt een groepje vrouwen dat op weg is naar het sluizencomplex door een, op het oog, eenling gefilmd. Hij schreeuwt ze verschillende verwensingen toe en bedreigt hen.

'We gaan jullie opruimen'

"Dit is door hen als zeer bedreigend ervaren", laat woordvoerder Laura ten Brink van XR weten. "Wij hebben daarop besloten aangifte te doen bij de politie. Niet alleen vanwege deze ene video, ook zijn wij via de mail met de dood bedreigd. Zij stuurden een foto mee waarop vijf van onze leden zijn omcirkeld. 'We gaan jullie opruimen', stond daarbij."

Volgens Ten Brink zijn er al vaker dreigmails binnengekomen. Mails die, hoewel anoniem, volgens haar vanuit IJmuiden zijn verstuurd. "We hebben daarop teruggemaild en aangeboden om met hen in gesprek te gaan. Hun antwoord was duidelijk 'nee'."

'Wij distantiëren ons daarvan'

De groep IJmuidenaren die vrijdag bij de sluizen was om Extinction Rebellion tegen te houden, zijn naar eigen zeggen voornamelijk leden van het Corps van de Vletterlieden. Die werken in de haven, bijvoorbeeld bij het vast- en losmaken van de vele zeeschepen die in en rond de sluis varen.

Aan de telefoon zeggen zij vandaag niets met de dreigementen te maken te hebben en ook niets te weten van dreigmails. "Wij distantiëren ons hiervan. Dit zijn individuen die dit op hun geweten hebben."

Demonstratie in Haarlem

Op 12 oktober heeft XR een nieuwe demonstratie aangekondigd in Haarlem. Laura ten Brink: "Die gaat sowieso door. Wij laten ons niet intimideren door mails uit extreem-rechtse hoek. De sluizen zullen we ook niet mijden. Wij blijven doen waar we voor staan, op een geweldloze manier welteverstaan." Ook het feit dat er vanuit IJmuiden mogelijk dreiging valt te verwachten, is voor haar geen reden een en ander af te blazen. 

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem laat desgevraagd weten op de hoogte te zijn van de bedreigingen. Dit wordt meegenomen in de voorbereiding voor de demonstratie op 12 oktober.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]