Ga naar Content

Veel Texelse bedrijven zonder elektra: Liander start met uitbreiding van stroomnet

Netbeheerder Liander en aannemer Van Gelder zijn begonnen met grootschalige werkzaamheden aan het elektriciteitsnet op Texel, waar de stroomvoorziening al jarenlang onder druk staat. Momenteel wachten dertig bedrijven op het eiland om aangesloten te worden op het elektriciteitsnetwerk. 

Het officiële startsein van de werkzaamheden wordt gegeven door het hijsen van de vlaggen van Liander en hoofdaannemer Van Gelder - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Texelaars gaan in de toekomst veel merken als de werkzaamheden achter de rug zijn. "Hun zonnepanelen worden minder afgeschakeld, doordat de spanningskwaliteit op het eiland omhoog gaat", zegt regiomanager Ruben van Loon van Liander. Vooral bij zomerse dagen wordt er te veel stroom opgewekt voor het net, waardoor de zonnepanelen het niet meer doen. "De omvormers schakelen af, waardoor geen stroom teruggeleverd kan worden."

Het feit dat het elektriciteitsnet op Texel al 'vol' is, heeft te maken met de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, de snelle bouw van nieuwe woningen en de verduurzaming van de energievoorziening. Met de uitbreiding van het net zullen de meeste knelpunten worden opgelost, zodat bestaande en nieuwe bedrijven kunnen uitbreiden en verder kunnen verduurzamen. Netbeheerder Liander is bezig met verschillende projecten op het eiland om het elektriciteitsnet op Texel te verbeteren.

Daarnaast moeten er in de omliggende gebieden veel kabels worden vervangen. Aannemer Van Gelder is inmiddels begonnen met deze kabelwerkzaamheden en vervangt ook verschillende elektriciteitshuisjes in de omgeving.

"Klant voor klant wordt bekeken of ze wel of niet op het net kunnen"

Regiomanager Liander Noord-Holland Ruben van Loon

Bedrijven die momenteel geen stroom hebben worden straks aangesloten op het netwerk.  "Maar dat gebeurt wel op individuele basis", zegt Van Loon. "Klant voor klant wordt bekeken of ze wel of niet op het net kunnen. Het hangt ook af van de locatie van het bedrijf."

Op dit moment zitten er dertig bedrijven in de 'wachtkamer'. "Het zijn vooral ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die willen uitbreiden of willen overstappen van een gasgestookte installatie naar een elektrische voorziening."

Tekst gaat verder onder de foto.

Regiomanager Ruben van Loon met de Texelse wethouder Rikus Kieft - Foto: NH Media/Edo Kooiman

De Texelse wethouder Rikus Kieft is blij dat de werkzaamheden eindelijk van start gaan. "We weten allemaal dat Texel op de kaarten van de netcongestie rood kleurt", zegt hij, "zowel voor levering als voor teruglevering."

Texel is afhankelijk van twee wadkabels die vanaf het vaste land door het Marsdiep naar het eiland lopen. "Het is nog onduidelijk of deze kabels voor voldoende energie zullen zorgen komende jaren. Ik wil het misverstand uit de wereld helpen dat hiermee al onze problemen zijn opgelost. Maar voor nu mogen we best even een feestje vieren."

Tekst gaat verder onder de foto.

In Waalenburg is Liander ook al bezig met het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Op dit moment wordt Texel van stroom voorzien door het elektriciteitsstation in Den Burg. Via ondergrondse kabels wordt de elektriciteit vanaf dit station over het eiland verspreid, maar de transportcapaciteit van deze kabels is niet voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen.

De grootste problemen doen zich vooral voor in het midden en het noorden van het eiland, waar de spanning het laagst is. Daarom wordt er naast het vliegveld een extra elektriciteitsstation gebouwd dat zal zorgen voor een constante spanning. "We breiden hier de capaciteit uit en zorgen ervoor dat de spanningshuishouding op orde is", aldus Van Loon.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aan de Schorrenweg tussen Oosterend en De Waal worden al nieuwe kabels gelegd - Foto: NH Media/Edo Kooiman

In Oosterend wordt het elektriciteitsnet verzwaard met de buurtaanpak, waarbij straat voor straat en wijk voor wijk wordt gewerkt. Op deze manier wil Liander het elektriciteitsnet in één keer toekomstbestendig maken. Dit betekent dat de bewoners enige overlast zullen ervaren, maar door het net in de hele buurt gelijktijdig aan te pakken, hoopt de netbeheerder te voorkomen dat de straten meerdere keren open moeten.

Oosterend is waarschijnlijk in 2026 aan de beurt en de werkzaamheden lopen door tot 2027. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden binnen dit project op het eiland gereed in 2027. "Maar dan zijn we nog niet klaar op het eiland", zegt Van Loon. "Dan gaan we ook in het zuidelijk deel van het eiland aan de slag. Dan onderzoeken we de urgentie en noodzaak van een extra wadkabel naar Texel. En ook of die extra investering hiervoor nodig is."

Cijfers over de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk: 
• 136 kilometer middenspanningskabel langs 74 kilometer kabeltracé 
• 10 kilometer laagspanningskabel in Oosterend 
• 3 nieuwe elektriciteitshuisjes in Oosterend 
• 11 elektriciteitshuisjes op het eiland worden vernieuwd 
• 1 elektriciteitsstation wordt gebouwd Zuid-Eierland 

Lees ook