Ga naar Content

Eilanders zingen nog altijd naar hartenlust mee: 'Wie wil er mee naar Wieringen varen'

'Wie wil er mee naar Wieringen varen?' Veel eilandharten gaan sneller kloppen bij het horen van dit stokoude liedje. Het is mogelijk de enige tekst die is geschreven over Wieringen toen het nog een eiland was. Dit jaar is Wieringen precies 100 jaar eiland-af, maar het lied wordt nog volop gezongen. Het klonk afgelopen week in de haven van Den Oever met het Mandoline Orkest Oost-Wieringen: "Het voelt als het Wieringer volkslied."

Verrassend veel 'eilandbewoners' kunnen het lied nog meezingen - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

Een brede glimlach op het gezicht van Pietje Louwerse-Rotgans in de haven Den Oever. Zij speelt het lied met het mandolineorkest Oost-Wieringen: "Mijn overgrootvader, mijn opa en mijn vader waren vissers. Als ze dan richting Den Oever voeren, kwam dit liedje weer boven water."

'Wie wil er mee naar Wieringen varen' staat in de vooroorlogse bundel Nederlands Volkslied. Het lag voor 1,50 euro op een rommelmarkt in Alkmaar en bij het openslaan kwam - toeval of niet - meteen het lied Wieringer lied tevoorschijn. "Wie kent dat liedje nog?", luidde de oproep van NH op Facebook. Het leverde tientallen reacties op.

Hieronder kun je zien, en luisteren, hoe het orkest het nummer zingt. Tekst loopt eronder door.

Wieringer volkslied - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Ik ken de bundel. Het Wilhelmus staat er ook in en het verbaast me niet dat dit liedje er ook in staat", vertelt dirigent Nelleke Boosman van het Mandoline Orkest Oost-Wieringen. Zij heeft het lied speciaal voor NH gearrangeerd: "Ik kom zelf niet van Wieringen, maar veel leden van het orkest kennen de tekst wel en niet alleen het refrein."

"Het zijn heel mooie herinneringen", vult Pietje aan. "Vandaar dat we een connectie hebben met dit prachtige volkslied van ons eigen eiland Wieringen, want een eiland blijven we altijd."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]