Ga naar Content

Twee keer zeven jaar cel voor beramen liquidatie in Halfweg: "Planmatig te werk gegaan"

Cilliano V. (22) en Razjinío M. (23) waren op 21 juni vorig jaar van plan iemand in Halfweg te liquideren. Gelet op de omstandigheden waarin V. en M. werden aangehouden en het verzamelde bewijsmateriaal, kan het volgens de rechtbank niet anders dan dat ze een aanslag beraamden. Daarvoor moeten ze zeven jaar de cel in.

Afbeelding van pistool in auto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Tijdens de zitting van twee weken geleden ontkenden ze beiden plannen te hebben gehad om iemand dood te schieten. De rechter gelooft dat niet, want waarom zou je anders met een doorgeladen vuurwapen, bivakmutsen en een jerrycan benzine in een gestolen Audi met valse kentekenplaten zitten? 

Bovendien is gebleken dat de verdachten in de dagen ervoor 'intensief contact' hebben gehad via Snapchat. Ook had één van de verdachten het adres van het doelwit in een notitie op zijn telefoon opgeslagen. Bovendien is hij op voorverkenning geweest, concludeert de rechtbank op basis van zijn telefoongegevens.

Alert doelwit

De twee hadden de Audi A6 in de avond van 21 juni bij de woning van het doelwit geparkeerd. Toen het doelwit bij thuiskomst die auto zag staan, voelde hij al nattigheid. Dat gevoel werd versterkt toen er iemand uitstapte, waarop de man zijn woning invluchtte. Hij belde de politie om door te geven dat hij vermoedde dat de inzittenden het op hem gemunt hadden. 

De Audi reed vervolgens op hoge snelheid weg, maar werd op de kruising van de N200 en de Prins Bernhardlaan in Haarlem klemgereden. Al snel bleek het om een gestolen auto te gaan, waarin bovendien tal van voorwerpen lagen die doorgaans gebruikt worden voor liquidaties. Ook het echte kenteken van de auto ligt in de kofferbak. V. en M. worden vervolgens aangehouden en opgesloten. 

Lees ook

Dat de mannen uiteindelijk niet op het doelwit hebben geschoten, betekent volgens de rechtbank niet dat ze geen lange celstraf zouden moeten krijgen. "Voor het slachtoffer moet deze gebeurtenis zeer beangstigend zijn geweest. Liquidaties in het criminele milieu leiden
Vanwege het gevaarzettend karakter bovendien tot gevoelens van onrust en onveiligheid in
de samenleving." 

De straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. Dat beide mannen dezelfde straf krijgen, is omdat 'er sprake is van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking', oordeelt de rechtbank. "Door hun handelen hebben verdachte en medeverdachte elk een intellectuele en materiële bijdrage geleverd aan het voorbereiden van de liquidatie van het slachtoffer." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]