Ga naar Content

Na mislukte roof komt het meisje met de te grote laarzen terug op de dijk

Het beroemde beeld 'Veenus' dat twee jaar geleden zwaar beschadigd raakte door een mislukte diefstal, komt weer terug op haar plek op de dijk. "Ik ben ontzettend dankbaar dat ze zo gedragen is door de gemeenschap en dus terug kan keren", vertelt beeldhouwer Rob Cerneüs opgetogen.

De bronzen laarzen van Veenus beschadigd door een slijptol. - Foto: NH Media

Het project was een flinke klus. De gemeente Edam-Volendam, de Alliantie Markermeerdijken, het Hoogheemraadschap en de dorpsraden waren allemaal nodig om het beeld terug te brengen op de dijk in Etersheim, een klein dorp boven Edam. "Het heeft zo lang geduurd omdat ze hier bezig zijn met de dijkverzwaring en we moesten haar weer helemaal herstellen", legt Rob Cerneüs uit. 

De kunstenaar werd nadat het beeld begin oktober 2022 zwaar werd beschadigd bedolven onder de reacties. "Ik ben zo ontzettend dankbaar dat de betrokken instanties het mogelijk hebben gemaakt om haar terug te krijgen. En al die reacties van mensen toen ze was toegetakeld. Het ontroert me en laat zien dat ik mijn werk als beeldhouwer goed gedaan heb."

Bereklus

Cerneüs wil niet veel kwijt over de roof. "Ik wil geen slapende honden wakker maken, het was de dieven te doen om de koper. Maar ze is zo goed verankerd, de koperdieven wisten dat niet. Ze hebben haar wel flink toegetakeld, het was een bereklus om haar te herstellen." De dieven zijn nooit gepakt.

Tekst gaat verder onder video.

Het meisje Veenus op de dijk bij Etersheim - NH Nieuws

Volgende week vrijdag wordt 'Veenus' zoals het meisje heet, opnieuw feestelijke onthuld door de burgemeester. "Er zullen kinderen dansen en zanger Frank Bond heeft een speciaal lied voor haar gemaakt", vertelt Cerneüs enthousiast. "Ze zijn er allemaal weer bij en iedereen is van harte welkom."

Diepste punt voor Noord-Holland

En dat is belangrijk voor de beeldhouwer. "Ze vertegenwoordigt wie wij zijn. Nuchter en met twee voeten in de klei. Toen ik werd gevraagd om een kunstwerk te maken op dit stukje oude nieuwe dijk, wilde ik geen waterbouwkundige met zijn borst vooruit maken. Het moest iets symbolisch worden."

"Want wat veel mensen niet weten", vervolgt Cerneüs, "is dat we hier op -6.60m N.A.P zitten. Het diepste punt van Noord-Holland, en twee na diepste punt van Nederland. De dijk is ook een groot imposant kunstwerk en ik wilde de menselijke maat terugbrengen. Gewoon een meisje dat in haar vaders laarzen stapt. Dat is wie wij zijn."

Lees ook