Ga naar Content

"Maarten van Heemskerck hoort in het rijtje Rembrandt en Vermeer"

Maarten van Heemskerck is net zo belangrijk voor de Nederlandse kunstgeschiedenis als Rembrandt en Vermeer, namen die beter bekend zijn bij het grote publiek. Dat althans is de mening van Tristan Schiff, conservator van het Stedelijk Museum in Alkmaar. Of dat zo is, kan iedereen voor zichzelf bepalen dankzij een groot overzicht van de Haarlemse kunstenaar in maar liefst drie musea tegelijk. 

Zelfportret Maarten van Heemskerck - Foto: The Fitzwilliam Museum

Veelzijdig

Het oeuvre van Maarten van Heemskerck is zo omvangrijk dat drie Noord-Hollandse musea besloten de krachten te bundelen voor een groot overzicht van de Haarlemse meester. Het is opmerkelijk dat er nog nooit een tentoonstelling is geweest van zijn werk, vindt ook Christi Klinkert, conservator van het Frans Hals Museum: "Het is zo'n fantastische veelzijdige kunstenaar en hij is zo onbekend bij het brede publiek. Het is echt tijd voor deze meester om wat meer bekend te raken". Het Frans Hals is één van de musea, naast Teylers Museum en het Stedelijk Museum Alkmaar, waar Van Heemskerck de komende maanden te bewonderen is. 

Foto: NH Media

Restauratie

Naar goed gebruik wordt een belangrijke tentoonstelling als deze aangegrepen om een aantal werken te restaureren. Om ze zo goed mogelijk te kunnen presenteren. Dat gebeurde ook met het schilderij De heilige Lucas schildert de Madonna uit 1532, dat sinds mensenheugenis is te bewonderen in het Frans Hals Museum. Maar liefst vijf jaar lang zijn de restauratoren ermee bezig geweest. Tijdens de restauratie kwam iets bijzonders aan het licht: het schilderij bleek namelijk uit twee schilderijen te bestaan, die niet lang na Van Heemskercks dood zijn samengevoegd tot één altaarstuk. Iets wat de schilder nooit zo heeft bedoeld. Dit historisch onrecht is nu rechtgezet. Lucas en de Madonna hangen nu gescheiden, maar gebroederlijk naast elkaar in het Frans Hals Museum.    

"Het is zo verschrikkelijk mooi. Ik schiet er zo van vol" 

Christi Klinkert, conservator Frans Hals Museum

Magistraal

Het ophangen van Lucas en de Madonna was voor Christi Klinkert een emotioneel moment. "Het is zo bijzonder om het, na zoveel jaar in het restauratieatelier, aan de wand te zien. Hoe het bedoeld is. Het is zo verschrikkelijk mooi. Ik schiet er zo van vol. Het was een prachtig schilderij, het was een hoogtepunt in de kunstgeschiedenis. Maar nu is het zoveel meer, zoveel dynamischer. Zo veel meer Van Heemskerck. Iedereen moet het komen zien. Het is echt magistraal." 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play