Ga naar Content

Wim Jonk nieuwe assistent van bondscoach Ronald Koeman bij Oranje

Voormalig FC Volendam-trainer Wim Jonk is toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman zocht nog een assistent nadat Sipke Hulshoff deze zomer met Arne Slot meeging naar Liverpool.

Wim Jonk - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

De 57-jarige Jonk heeft een contract voor twee jaar getekend, meldt de KNVB. Dat is tot en met het WK van 2026. Volgende week begint de Volendammer aan zijn nieuwe baan. Oranje begint dan met de voorbereiding op de Nations League-wedstrijden tegen Hongarije en Duitsland.

Jonk vertrok eind vorig jaar met veel rumoer bij FC Volendam, nadat de Raad van Commissarissen besloot het bestuur van voorzitter Jan Smit opzij te schuiven. Jonk, op dat moment technisch manager, was solidair en verliet de club. Na zijn vertrek ontstond er een juridisch steekspel over de financiële afhandeling, waarbij beide kampen uiteindelijk besloten te schikken. 

Ruzies

Als trainer was hij in 2022 succesvol door Volendam naar de eredivisie te loodsen. Het jaar erop kende Jonk een moeizame eerste seizoenshelft, waarna hij terugtrad als trainer. Omdat de club volgens de RvC veel te veel geld had uitgegeven, kwam het meerdere keren openlijk tot een harde botsing.

De Volendammer had op diverse posities binnen de voetbalclub eigen mensen neergezet. Uiteindelijk leidden de ruzies tot het vertrek van het volledige 'Team Jonk'. FC Volendam degradeerde uit de eredivisie en stelde een nieuwe directie aan die fors bezuinigde.  

Als voetballer was Jonk succesvol bij onder meer Ajax, Inter Milaan en PSV. Daarnaast droeg de middenvelder 49 keer het shirt van het Nederlands elftal en was hij actief op het EK van 1992 en de WK’s van 1994 en 1998. 

"Het is voor mij een mooie nieuwe uitdaging te gaan werken met de beste spelers van ons land"

Assistent-bondscoach Wim Jonk

In het het persbericht van de KNVB zegt Jonk: “Als ex-international weet ik nog goed hoe bijzonder het is het shirt van het Nederlands elftal aan te trekken en dat maakt deze stap speciaal." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52