Ga naar Content

Hardlopen hielp Wouter om clean te worden; nu rent hij Halve van Haarlem voor overleden vader Bert

Wouter Schuiten (46) uit Zandvoort doet komende zondag voor de twintigste(!) keer mee aan de halve marathon van Haarlem. Hij doet dat al die jaren ter nagedachtenis aan zijn overleden vader Bert. 

Zo vader, zo zoon. Wouter is hardloopfanaat en dat was zijn vader ook. "Hij was kapitein en rende soms zelfs 200 rondjes op het schip. Als hij maar kon hardlopen", lacht Wouter. De twee liepen ook een paar keer samen de Halve van Haarlem. 

Het is een thuiswedstrijd voor Wouter, want de route gaat van het centrum van Haarlem door de duinen naar Zandvoort en dan via de Zeeweg weer terug naar Haarlem. "Ik train veel langs de Zeeweg. Dus ik ken daar iedere steen inmiddels wel."

Tekst loopt door na de kaart met de route.

Parcours van de Halve van Haarlem - Foto: website Halve van Haarlem

Broer en zus doen ook mee

Wouter heeft al tientallen halve marathons op zijn naam staan. Zondag rent hij samen met zijn zus Linda (54). Ook zijn tweelingbroer rent mee, maar dan tussen de tien kilometerlopers. Met in gedachten hun vader Bert. Hij overleed op 56-jarige leeftijd aan slokdarmkanker. "Achteraf gezien liep hij zelfs een Halve van Haarlem terwijl hij doodziek was en dat zelf nog niet wist. Hij kwam als laatste over de finish, dus dat zei eigenlijk ook wel wat", blikt Wouter terug. 

"De Halve van Haarlem is een familietraditie geworden. Alles moet er voor wijken. De vakantie, voetbalwedstrijden, noem het maar op."

Tekst loopt door na de foto.

Linda en Wouter Schuiten - Foto: aangeleverde foto

"Ik denk natuurlijk veel aan mijn vader tijdens de loop. Ik heb nog wel eens de neiging om te snel te gaan en dan zei mijn vader altijd 'rustig aan, Wouter'. Dat schiet dan wel eens door mijn hoofd als ik weer even te hard ga. En ik denk op de Grote Markt natuurlijk aan hem, waar de start en finish zijn. Mijn moeder staat daar zondag ook. Die rent trouwens ook nog. Ze is 77! Gewoon nog even vier keer per week," vertelt hij trots. 

Bankje

Er is nog een plek onderweg waar de gedachten van Wouter en Linda naar hun vader zullen afdwalen. "In Zandvoort, in de buurt van de manege, staat een bankje. Daar rekte mijn vader altijd zijn spieren tijdens het rennen. Voor mijn moeder is dat ook een plek om aan hem te denken."

De medaille van Wouters eerste marathon ligt bij het graf van zijn vader, op begraafplaats Westerveld in Driehuis. 

Hardlopen tegen verslaving 

Behalve een melancholisch gevoel naar zijn vader, geeft hardlopen de Zandvoorter ook een goed gevoel. Het is een uitlaatklep. En die had hij hard nodig. "Ik ben vroeger verslaafd geweest aan alcohol en drugs, maar ben inmiddels zestien jaar clean. Het gaat heel goed. Hardlopen heeft me daarbij geholpen."

Wouter werkt nu in de verslavingszorg en probeert zijn cliënten ook uit te leggen wat de helende werking kan zijn van het rennen. "Dat is ook wetenschappelijk bewezen. Het werkt bijvoorbeeld tegen angst en depressies. Tijdens de marathon van Amsterdam, in oktober, lopen ook een paar cliënten mee." Wouter loopt dan ook mee en traint daarna door voor de marathon van Rotterdam.

Tekst loopt door na de foto.

Wouter en zijn zus Linda - Foto: aangeleverde foto

En dan hebben broer en zus nog een belangrijk doel aanstaande zondag. "Linda werkt in ziekenhuis OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, red.) in Amsterdam. Ze willen daar een nieuwe ruimte bouwen voor zieke kinderen. Een 'Freek Vonk'-kamer. Daar proberen we geld voor op te halen", legt Wouter uit. Ze hebben daarom Freek Vonk (met QR-code van de actie) op hun shirts staan.

Tekst loopt door na de foto.

De t-shirts waar Wouter en zijn zus in rennen tijdens de Halve van Haarlem - Foto: aangeleverde foto

Wouter liep zijn snelste Halve van Haarlem rond de één uur en veertig minuten. Dat record gaat zondag niet sneuvelen. "Ik loop het tempo van mijn zus. We gaan gewoon genieten en zorgen dat we gezond over de finish komen. En nu maar hopen dat het weer ook een beetje meezit." Vader Bert zal trots zijn op zijn kinderen. 

Lees ook