Ga naar Content

Bloemendaal staat splitsen woningen mondjesmaat toe: oppositie ontevreden

Pech voor jonge Bloemendalers die op zoek zijn naar een woning. De gemeente verruimt de regels voor het splitsen van grote huizen in meerdere kleinere woningen maar een heel klein beetje. De oppositie wilde het allemaal veel makkelijker maken, maar de raad verwierp dat plan.

Gemeentehuis Bloemendaal - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dat is slecht nieuws voor inwoners van Bloemendaal die op zoek zijn naar een passende woning. Het wordt huiseigenaren nauwelijks makkelijker gemaakt om grote huizen te verbouwen, zodat er meerdere gezinnen kunnen wonen. De woningnood is ook in Bloemendaal groot, terwijl in de kapitale villa's in het dorp soms maar een paar mensen wonen. Splitsing kan dan veel nieuwe woningen opleveren, waar vooral ook jonge woningzoekenden van kunnen profiteren.

Dat de coalitiepartijen en de oppositie in Bloemendaal raad elkaar weinig tot niets gunnen, bleek donderdagavond ook tijdens de laatste complete raadsvergadering die waarnemend burgemeester Ankie Broekers-Knol voorzat.

Hoofdpijndossier

Het is al jaren een hoofdpijndossier in de lokale politiek. Sinds 2017 is het verboden om woningen te splitsen in villawijken, omdat dat het aanzien van die wijken zou aantasten. Oppositiepartijen Hart voor Bloemendaal, Zelfstandig Bloemendaal en GroenLinks kwamen met een voorstel om het splitsen een stuk eenvoudiger te maken. Zij pleiten ervoor om splitsing mogelijk te maken voor woningen vanaf 200 vierkante meter.

Burgemeester en wethouders kwamen met een tegenvoorstel. Splitsen mag alleen bij vrijstaande woningen die minstens 250 vierkante meter groot zijn. En dan alleen onder strikte voorwaarden. Daardoor vallen direct heel veel 'splitsbare' woningen af, vindt de oppositie.

"Ze laten die grote woningen liever leegstaan om het elitaire karakter van Bloemendaal te behouden"

Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal

"Dit plan is ultraconservatief en levert niets op", zegt Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal een dag later. "Ons voorstel had enkele honderden woningen opgeleverd, zonder dat er bijgebouwd hoeft te worden. De coalitie laat die grote woningen liever leegstaan om het elitaire karakter van Bloemendaal te behouden."

Daar sluit Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal zich bij aan: "Dit is een mislukking. Op basis van dit voorstel voorspellen we dat er geen enkele splitsing komt. Bloemendaal op zijn smalst." Ook GroenLinks laat weten het te betreuren dat het college geen enkele stap richting de oppositie wilde zetten. 

Tekst loopt door onder de foto.

Burgemeester Ankie Broekers-Knol - Foto: Gemeente Bloemendaal

Van alle stekeligheden tijdens het debat was aan het slot van de vergadering weinig meer te merken. Het was de laatste volledige raad met waarnemend burgemeester Ankie Broekers-Knol als voorzitter. Volgende week donderdag wordt de nieuwe burgemeester Michiel Rog geïnstalleerd en zwaait Broekers-Knol definitief af.

Ze nam uitgebreid de tijd voor haar slotwoord. "Een jaar geleden kreeg uw raad mij op het dak als waarnemend burgemeester. Ik begrijp dat sommigen dat bericht met enige scepsis ontvingen. Een VVD-er en dan ook nog een redelijk oud mens. Maar u heeft mij het vertrouwen gegeven om zo goed mogelijk te functioneren. Ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Oude port en blauwe kaas

Broekers-Knol roemde ook de borrels na afloop van commissie- en raadsvergaderingen. "De oude port en blauwe kaas bijvoorbeeld. Dank dat ik uw burgemeester mocht zijn. Hiermee sluit ik de vergadering en nu maar aan de drank!"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]