Ga naar Content

Haarlem worstelt met aanvraag struikelsteen voor verzetsheld

De aanvraag van een struikelsteen voor een verzetsheld zorgt voor emotionele discussies in Haarlem. Ton Witteman wil graag zo'n herdenkingssteen voor zijn opa laten leggen in de stoep van de Nagtzaamstraat, maar burgemeester Wienen houdt de struikelstenen liever speciaal voor Joodse Haarlemmers en Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden vermoord.

Ook struikelsteen voor politieagent en verzetsheld Bartholomeus Antonius Witteman? - Foto: NH Media

Met een gloeiend betoog vroeg Ton Witteman gisteravond de Haarlemse gemeenteraad om medewerking voor een struikelsteen voor zijn opa Bartholomeus Antonius Witteman in Haarlem-Oost. Vanwege zijn verzetswerk werd de politieman gearresteerd, gedeporteerd en vermoord in een gevangenkamp. Net als Joden in de Tweede Wereldoorlog. 

Kunstenaar Gunter Demnig

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig bedacht de struikelstenen. Met het doel om alle slachtoffers van het naziregime te herdenken. In Haarlem is sinds een paar jaar een particuliere stichting druk bezig alle 733 Joodse slachtoffers een struikelsteen te geven. De gemeente steunt dit initiatief met praktische hulp en een klein budget. 

De struikelsteen die Ton Witteman aanvraagt voor zijn opa past niet in de doelstelling van deze stichting en burgemeester Jos Wienen ziet liever een andere manier van herdenken van verzetshelden of andere slachtoffers. 

Kijk hier naar de reportage, waarin beiden hun standpunten uitleggen. Tekst gaat door na de video.

Ook struikelstenen voor verzetshelden? - NH Nieuws / Geja Sikma

De Haarlemse gemeenteraad krijgt de heikele kwestie nu op het bordje. De Actiepartij heeft zich al achter Ton Witteman geschaard. Fractievoorzitter Danny van Leeuwen liet gisteravond in de raadsvergadering weten dat hij in een stad als Haarlem geen enkele bevolkingsgroep wil uitsluiten van het project. Zeker omdat in andere steden ook geen uitzonderingen wordt gemaakt.

'Al herdacht'

CDA'er Petra Oppenhuis benadrukte dat verzetshelden zoals politieman Bartholomeus Antonius Witteman al herdacht worden op een plaquette op het politiebureau aan de Koudenhorn in Haarlem. Ook is het CDA bang dat er heel veel aanvragen binnenkomen en de stoepen van Haarlem vol komen te liggen met struikelstenen.

De Haarlemse gemeenteraad praat hier op een later te bepalen tijdstip verder over. Mocht de raad wel willen dat er ook struikelstenen voor verzetshelden worden gelegd, dan denkt burgemeester Wienen daar wel een vorm voor te kunnen vinden, zo laat hij aan NH weten. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]