Ga naar Content

Afscheid van brandweerauto Dennis valt brandweerman Dennis zwaar: "Laat hem niet graag gaan"

Na 21 jaar trouwe dienst moet het korps Dirkshorn van de brandweer Schagen afscheid nemen van brandweerauto type 'Dennis'. Het is de laatste van zijn soort in Nederland en geliefd bij zogeheten spotters uit het hele land. Vandaag is de zeldzame Dennis nog te zien tijdens de officiële opening van de nieuwe kazerne in Dirkshorn. "Het gaat ons wel aan het hart."

Dennis Roos en Gerard van der Werff bij de iconische Dennis-auto - Foto: NH Media

In de nieuwe brandweerkazerne aan de Burgerweg in Dirkshorn staan ze zij aan zij, de nieuwe en de oude brandweerauto Dennis. Brandweerman Gerard van der Werff vertelt met trots: "Het speciale aan deze wagen is dat ie echt is gebouwd als brandweerauto met de watertank in het midden. De nieuwe hier waarmee we straks gaan rijden, is een omgebouwde vrachtwagen, zoals de meeste. Ik heb de Dennis nog zelf opgehaald bij de fabrikant in Engeland."

Op de foto

Maar 21 jaar oud en toch wat technische gebreken maken vervanging noodzakelijk. Van der Werff: "Soms hapert er wat ja, maar voor die tijd was de auto heel compleet." Dat maakt dat brandweercollega's en andere liefhebbers vanuit het hele land graag naar Dirkshorn komen om foto's te maken of met de auto op de foto willen. "Ja, wij worden regelmatig opgebeld met die vraag. Of ie even naar buiten kan of er even inzitten. Het werd soms wel een beetje te veel. We hebben ook ander werk te doen." 

Gerard van der Werff moet afscheid nemen van zijn geliefde brandweerauto - NH Nieuws

Het afscheid van de Dennis-brandweerauto valt ook zwaar voor brandweerman Dennis Roos. "De auto is min of meer mijn naamgenoot geworden. Mensen zeiden wel eens: Heb je je eigen naam nou op de auto geplakt? Het is een dubbel gevoel na zoveel jaar trouwe dienst. Hij rolt hier straks de kazerne uit om plaats te maken voor een nieuwe."

Zelf kopen?

Maar verdwijnt de Dennis voorgoed? Gerard van der Werff houdt een slag om de arm: "We  laten hem niet graag gaan. We hebben daarom de Veiligheidsregio gevraagd wat ie moet kosten en misschien kopen we hem zelf en behouden we de auto wel voor ons korps. Het moet natuurlijk wel een beetje te behappen zijn."

De Dennis-brandweerauto is vandaag nog te zien tijdens de officiële opening van de nieuwe brandweerkazerne van 13:00 tot 17:00 uur aan de Burgerweg in Dirkshorn. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]