Ga naar Content

Dapper Jong AZ krijgt harde les met verlies tegen Excelsior: "Moeten een grens trekken"

Fris en frivool dartelde Jong AZ vanavond over Woudestein. Na een vroege voorsprong van 0-2 leek een droomavond te ontstaan, maar de Alkmaarders kregen in de tweede helft alsnog een ijskoude douche van de Rotterdammers. De coach van de beloften Leeroy Echteld ziet dat zijn ploeg stappen maakt, maar de mentale hardheid ontbreekt nog: "Als zij gaan duwen, sleuren en trekken, moeten wij stop zeggen."

Jong AZ-coach Leeroy Echteld: "Werden in tweede helft teruggedrongen" - NH Sport/Menno Schilder

Na vijftien minuten moest iedereen op Kralingen zichzelf even in de ogen wrijven. De nummer 2 van de ranglijst Excelsior stond tegen de beloften van AZ met 0-2 achter. Middenvelder Kees Smit had toen al een doelpunt en assist op zijn naam staan: "We beginnen geweldig. Ik had ook meteen al het gevoel dat ik op dit niveau heel goed mee kan", analyseert de doelpuntenmaker, die zag dat Jong AZ in de tweede helft te weinig bracht: "Wij geven de goals te makkelijk weg, hier moeten wij van leren."

Jong-AZ speler Kees Smit: "Ik kan goed mee op het hoge niveau" - NH Nieuws

Dat Smit uitgerekend tegen Excelsior een goede wedstrijd speelde was eigenlijk geen toeval. De 18-jarige belofte maakte vorig seizoen voor het eerste van AZ zijn debuut tegen de Kralingers in de Eredivisie: "Ik heb het gevoel dat ik er steeds dicht tegenaan zit, hopelijk krijg ik wat meer kansen bij de hoofdmacht."

Creatief vermogen

Smit staat als aanvallende middenvelder bekend om zijn goede passing en pressing naar voren. In wedstrijden tegen grote clubs als Excelsior kan hij dat goed laten zien: "Met dit soort wedstrijden is het goed om te testen of je er klaar voor bent. Wat er nog beter kan? Ook ik moet gewoon feller zijn in de duels, dat we hier uiteindelijk 4-2 verliezen mag na een 0-2 eigenlijk niet gebeuren."

Voor Jong AZ staat er volgende week vrijdag (4 oktober) een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven op het programma. Dat duel kun je vanaf 19.00 uur live volgen bij NH Sport op NH Radio en uiteraard via ons liveblog op nhsport.nl en in de app. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52