Ga naar Content

Oud-Zaanse bruiloft is kroon op het werk van Toos: "Meer dan een jaar mee bezig geweest"

De kostuums zijn aan en de laatste poedertjes zitten erop. De Zaanse Toos Smit staat te glunderen tussen de leden van toneelvereniging Herleving uit Westzaan. Over een paar ogenblikken spelen ze een oud-Zaanse bruiloft uit de negentiende eeuw. "Ik vind het heerlijk om zo aangekleed te zijn. Het is het mooiste wat er is."

Oud-Zaanse bruiloft is kroon op het werk van Toos - NH Nieuws

De Zaanse bruiloft in het Reghthuys is onderdeel van een groot aantal activiteiten in Westzaan dit weekend. Ter ere van 50 jaar Zaanstad zijn er overal in het dorp evenementen onder de noemer '50 culturele tinten (West)Zaans'. 

Zelfs de burgemeester doet mee: met paars pak en grijze pruik op is hij voor één dag 'buitengewoon ambtenaar van de gemeente Westzaan' om het echtpaar te trouwen, onder toeziend oog van veel publiek, waaronder Harry Slinger.

Tekst loopt door onder de foto's.

Toos Smit schiet meerdere keren vol deze dag. Ze maakte alle kostuums. "Ik ben er denk ik meer dan een jaar mee bezig geweest. Mijn kostuum is de meest originele, daar heb ik drie maanden over gedaan."

Ze somt op wat er allemaal bij komt kijken: "Ik heb vier rokken aan, een hoepel, een schort, een korset, een kraplap, een sjaaltje, een jas, handschoenen en een kap." Niet verwonderlijk dat het vrij zwaar is allemaal, maar de vrouwen lijken het graag aan te trekken.  

Smit: "Ik houd van de geschiedenis van de Zaanstreek en wil graag dat dit bewaard blijft, zeker voor de kinderen en de kleinkinderen. Ik ga ook zo aangekleed naar scholen en ben gids op de Zaanse Schans. Ik doe dit volgend jaar zo weer hoor. Het is té leuk." 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]