Ga naar Content

Natuurkrakers in Amstelveen maken zich klaar voor de winter

Al anderhalf jaar bivakkeert een groep krakers op een braakliggend stuk grond midden in Amstelveen. Ze hebben het terrein 'Krakenburg' genoemd, en maken gebruik van het feit dat er door laagvliegende vliegtuigen geen woningen mogen worden gebouwd. Dit weekend zijn ze zelf aan het bouwen, want de winter staat voor de deur.

De Krakenburgers maken zich klaar voor de winter - NH Nieuws

Tussen de studentenflats van Amstelveense campus Uilenstede ligt Krakenburg, een kleine vrijstaat midden in de stad. Sinds vorig jaar mei, toen het terrein werd gekraakt, woont hier een groep van zo'n vijftien mensen in wisselende samenstelling.

De voornaamste reden dat de krakers zich de verwilderde grond eigen hebben gemaakt, is een daad van protest. En je hoeft maar omhoog te kijken om te zien waar dat protest over gaat. De vliegtuigen van Schiphol vliegen, onderweg naar de Buitenveldertbaan, vlak over het terrein heen. Zonder stemverheffing kan je elkaar niet verstaan.

Van protest naar gemeenschap

Om die reden mag er vooralsnog niet gebouwd worden op het terrein, terwijl aan de overkant van de straat duizenden studenten wonen. Belachelijk, vindt bewoner van het eerste uur Kelli. "Het is best wel bizar dat Schiphol een nieuwe terminal mag bouwen, terwijl hier geen nieuwe woningen mogen komen voor studenten bij wie het water aan de lippen staat."

Die gezamenlijke activistische motivatie is gebleven, en bovendien uitgegroeid tot een hechte gemeenschap die samen optrekt om hun plekje zo prettig mogelijk te maken. Zonnepanelen en waterfilteringssystemen moeten ervoor zorgen dat de Krakenburgers zo onafhankelijk en zelfvoorzienend mogelijk kunnen leven.

"Vorige winter hebben ze het met minder voorzieningen ook gered"

Krakenburger Kat

De meeste bewoners zitten met een caravan of camper op het terrein, en dus kunnen de seizoenen best een uitdaging zijn. Om zich daarop voor te bereiden bouwden de krakers dit weekend aan een nieuwe gezamenlijke woonkamer om goed geïsoleerd, en met een houtkachel comfortabel, de winter door te komen.

Een van de recentere inwoners is Kat. Sinds mei zit ze met haar caravan op Krakenburg, maar ook toen kon ze de kou goed meemaken. "Het was toen een keer een graad of vier, dat was even wennen. Maar vorig jaar waren er nog een stuk minder voorzieningen en toen hebben ze het ook gered. Dus ten opzichte daarvan wordt het komende winter al een stuk aangenamer."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]