Ga naar Content

Geef je 'maar' een euro? Dan krijg je van Krist een vernietigende blik

De meeste levende standbeelden bij de Bullekerk in Zaandam waren gisteren uiterst vriendelijk voor de bezoekers. Poseren, high fives geven aan de kinderen, geen probleem. Bij Krist Doo, oftewel 'De Chagrijnige Vent', is dat wel anders. Gooi je 'slechts' een euro in zijn bakje? Reken dan maar op een vernietigende blik.

Krist bedacht z'n act toen hij in een scheiding lag - NH Nieuws

Het is een mazzeltje voor Niels Busch, die Cultureel Centrum de Bullekerk runt. Het is prachtig weer op het vijfjarig jubileum, en dus kunnen de meeste van de levende standbeelden buiten staan. "Ik heb nog nooit zo vaak op buienradar gekeken als afgelopen anderhalve week."

Net als de bezoekers is Niels onder de indruk van het niveau. Hij bewondert het spel van Krist: "Hij is terecht meerdere keren Nederlands kampioen geworden." 

Schuif de balk hieronder om de transformatie van Krist naar ‘De Chagrijnige Vent’ te zien. 

Krist vindt het leuk om net even wat anders te doen dan anderen. "Je ziet vaak dat een levend standbeeld vrolijk is. Zij geven handjes en high fives aan kinderen.  Daar was ik wel een beetje klaar mee", lacht hij. 

Hij kan werkelijk vernietigende blikken uitdelen naar het lachende publiek. Vooral als hij muntgeld in z'n bakje krijgt. "Vijftig cent? Veel te weinig, haha. Er is één uitzondering waarbij ik als chagrijnige vent heel even glimlach – en alleen naar die persoon – en dat is als die met een briefje aan komt zetten." Vandaag ging het gedoneerde geld overigens naar het goede doel. 

Spiegel

De acteur ziet dat soms de meest chagrijnige mensen die langslopen in de lach schieten als ze hem zien. "Het is altijd heel herkenbaar: iedereen kent wel iemand die een beetje humeurig is. Ik houd ze een spiegel voor en dat wordt meestal wel gewaardeerd."

Foto: NH

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]