Ga naar Content

Plichtmatig Ajax dankzij invallers in tweede helft langs RKC: "Ik moet spelers sparen"

Van een leien dakje ging het allemaal niet voor Ajax in Waalwijk, maar mede dankzij invallers Bertrand Traoré en Mika Godts werden de punten toch meegenomen uit Brabant: 0-2. Door de eerste uitzege van het seizoen in de Eredivisie maken de Amsterdammers een sprong op de ranglijst naar de vijfde plaats met tien punten uit vijf wedstrijden. Tijdens de persconferentie ging het vooral over de vele wisselingen van de Italiaanse coach Francesco Farioli: "Het is een risico, maar ik kijk ook naar de lange termijn."

Francesco Farioli over de wisselingen in zijn ploeg - NH Sport/AT5

RKC plooide vrijwel vanaf het begin massaal terug op eigen veld om het initiatief aan Ajax te laten. De ploeg van Farioli was op vier plekken gewijzigd en leek in de eerste helft behoorlijk mat. Verder dan wat schoten van afstand en een poging van Branco van den Boomen kwam Ajax in de eerste helft niet: "Als je tegen ploegen speelt die zo defensief zijn moet je kijken waar je de kansen kunt creëren, dat had in de eerste helft beter gekund", aldus Farioli.

Sterk gewijzigd

Kian-Fitz Jim, Bertrand Traoré, Mika Godts en Jordan Henderson zaten op de bank, terwijl het viertal tegen Besiktas in de Europa League nog in de basis stond: "Met de volle speelkalender kan ik niet iedereen elke wedstrijd laten spelen. We hebben een brede selectie en moeten keuzes maken", zegt de Italiaanse trainer van Ajax. Davy Klaassen, Jaydon Banel, Christian Rasmussen en Branco van den Boomen hadden een basisplaats tegen de Brabanders: "Het was belangrijk om hier de juiste intenties te tonen nadat we tegen Besiktas zo goed hebben gespeeld. We hebben geduld getoond en gewacht op het juiste moment om toe te slaan."

Francesco Farioli over de teamprestatie - NH Sport/AT5

Het was voor Jaydon Banel zijn eerste opwachting in de hoofdmacht dit seizoen in de Eredivisie: "Ik denk dat hij een interessante indruk achterliet. Hij was veel bezig en aanspeelbaar", aldus de Ajax-coach, die vond dat zijn ploeg goed aanvoelde wanneer het toe moest slaan: "Zij werden in de tweede helft steeds vermoeider. Wij konden blijven aanvallen en dan zie je het resultaat."

Eerste goal

Dat resultaat kwam er een kwartier voor tijd met de eerste Amsterdamse goal. Het inbrengen van Mika Godts en Bertrand Traoré, die beiden tegen Besiktas een goede indruk achterlieten, bleek een gouden greep. "Ze hebben natuurlijk de kwaliteit om de wedstrijd open te breken. Richting het einde van de wedstrijd werd het steeds beter", vertelt de winnende coach.

Francesco Farioli over het geduld van zijn ploeg - NH Sport/AT5

Met nog een kwartier te gaan leek RKC in de buurt te zijn van een stunt, maar nadat eerst Klaassen de paal raakte kon Traoré raak schieten. Na de openingsgoal was het verzet van de Waalwijkers gebroken. Trainer Henk Fraser bracht nog Mohamed Ihattaren, die daarmee zijn eerste minuten maakte in een profduel sinds 6 mei 2022 (voor Jong Ajax tegen de Graafschap), maar het mocht niet meer baten. Met de treffer van Mika Godts in de extra tijd stelde Ajax de eerste uitzege van het seizoen veilig.

Donderdag spelen de hoofdstedelingen in de Europa League op bezoek bij Slavia Praag.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52