Ga naar Content

Slalommen met fiets en auto: overlast in volksbuurt Klein Rome loopt spuigaten uit

Auto's schots en scheef geparkeerd, auto's in de voortuin en talloze kliko's op straat. Ook op de dagen dat het vuilnis niet wordt opgehaald. Het is slalommen met de fiets en auto door de smalle straten van Klein Rome, één van de oudste volksbuurten van Hilversum, gelegen onder de wierook van de St.-Vituskerk. 

Rondslingerende kliko's op straat - Foto: NH Gooi

Vooral de rondslingerende kliko's op straat zijn een doorn in het oog van de buurtbewoners. Volgens meerdere instanties wordt dit probleem veroorzaakt door het meervoudig wonen in de buurt.

Meervoudige bewoning wil zeggen dat woningen worden opgesplitst in twee of zelfs meerdere wooneenheden. Dat kunnen ook onzelfstandige kamers of 'mini-appartementen' zijn, soms wel tot 9 kamertjes in een rijtjeshuis met alle gevolgen van dien. Een huis dat bijvoorbeeld dubbel wordt bewoond heeft niet vier kliko's, maar acht. In de kleine voor- en achtertuinen is vaak te weinig ruimte en dan worden ze in de openbare ruimte geplaatst. Dat geldt ook voor vergunningen voor parkeerplaatsen. Dubbele bewoning en dus een dubbele parkeervergunning.

"Het is geen gezicht en het leidt tot veel irritatie. Het is een superleuke volksbuurt, maar ik krijg veel meldingen van overlast uit de buurt. Elke melding pakken we direct op, dat helpt, maar we zien vooral overlast bij panden die meervoudig worden bewoond", vertelt Patrick Beovic, de wijkregisseur van het centrum.

"De klacht van Klein Rome over de leefbaarheid is in mijn ogen meer dan terecht. De overlast in die wijk is enorm"

Patrick Weening, bewonersvereniging Oosterspoorplein en omgeving

"Meervoudige bewoning… het is een verwarrend dossier waar we zo'n twaalf tot dertien jaar mee bezig zijn geweest. Het komt veel voor in wat goedkopere, oudere wijken; in de Geuzenbuurt, Klein Rome, Driftbuurt, Bloemenbuurt en het Oosterspoorplein en omgeving. Wat we na al die jaren vechten hebben bereikt is dat deze buurten op slot zijn gegaan", zegt Patrick Weening van de bewonersvereniging Oosterspoorplein.

Samen met andere bewonersverenigingen in Hilversum heeft hij ervoor gezorgd dat er geen nieuwe vergunningen voor meervoudige bewoning meer worden afgegeven.

Opsplitsing komt buurt niet ten goede

"Maar daarmee verdwijnt opsplitsing en verkamering niet. Een vergunning voor opsplitsing verkoop je als huiseigenaar gewoon mee. Dit is wat we absoluut niet wilden. Als het opgesplitste huis zou worden verkocht, dan zou de vergunning moeten kunnen vervallen. Dat gaat echter niet, omdat de vergunning niet persoonsgebonden is, maar aan het onroerend goed gekoppeld is. En dan verkoop je dus de vergunning gewoon mee", aldus Weening.

"Maar de gemeenteraad maakt zich hier niet druk om, vooral vanwege de huidige woningnood. Heel vervelend, want verkamering en opsplitsing komt een buurt niet ten goede. Het gaat ten koste van de leefbaarheid van de wijk, maar dat wordt niet gezien. Gemeenteraadsleden wonen vaak niet in de wijken waar dit speelt."

Vrachtwagens hebben moeite met de smalle straten - Anas Darkal

"Vuilnis en afvalbakken zijn in het hele centrum een groot probleem, niet alleen in Klein Rome. Kliko’s moet je op je eigen terrein plaatsen. Ze mogen alleen op de afhaaldag op straat worden geplaatst. Maar gek genoeg, bedrijfsafvalcontainers mogen wel in de openbare ruimte worden geplaatst", vertelt de wijkregisseur. 

"In de vergunning staat niet dat deze verplicht op eigen terrein moeten worden geplaatst en dus ze staan overal op straat. Maar ook 'bijplaatsingen' zijn een groot probleem. Een huiseigenaar die zijn panden onderverhuurt, geeft geen 'tags' af waarmee zijn huurders hun vuilnis in de ondergronds containers kunnen plaatsen. De onderhuurder ziet zich dus genoodzaakt het vuil dan maar naast de container te zetten."

Weinig ruimte voor kliko's

Weening: "De klacht van Klein Rome over de leefbaarheid is in mijn ogen meer dan terecht. De overlast in die wijk is enorm. Huiseigenaren van opgesplitste en verkamerde woningen zijn verplicht om die overlast tegen te gaan. Doen ze dat niet dan heeft de burgemeester in principe de autoriteit om in te grijpen. Er is een lijst van overlastgevende panden en die worden gemonitord door de gemeente."

Beovic beaamt dat: "We zijn daar heel scherp op. We gaan regelmatig met boa's op pad om te controleren, maar we zien ook dat mensen te weinig ruimte hebben om alles op eigen terrein kwijt te kunnen, want als je geen tuin hebt en je moet je kliko's kwijt… Tja, dat is een groot probleem. We adviseren dan om ze zo dicht mogelijk tegen de gevel aan te plaatsen."

"Het is belangrijk dat de buurt zelf ook dossier opbouwt over de overlast. Alle klachten moeten in het dossier komen, want dan kan de gemeente makkelijker overgaan tot handhavingsacties", aldus Weening.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Gooise streekredactie

Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]