Ga naar Content

Niels (22) gleed met zijn scooter uit in de modder en overleed: wie is verantwoordelijk?

Wie is verantwoordelijk voor de dood van de 22-jarige Niels Tervoort uit Sint Pancras? Hij gleed in november 2021 met zijn brommer onderuit door modder op de Woudmeerweg in Dirkshorn en kwam in botsing met een auto. Tijdens de rechtszaak in Alkmaar legt justitie de schuld bij het nabijgelegen akkerbouwbedrijf. Het bedrijf zou na het oogsten de weg niet goed genoeg hebben schoongemaakt. Of is er te onvoorzichtig gereden door de automobilist en het slachtoffer?

De scooter van Niels ligt meters verderop na de botsing - Foto: Inter Visual Studio

Het zit er weer aan te komen: oogsttijd, de koolcampagne. Dat betekent vaak modder op de weg en dat is al jaren een probleem. Het is ook in zo'n periode op een druilerige november namiddag in 2021 als Niels rond half zes de Woudmeerweg in Dirkshorn oprijdt.

Om modder op de weg te ontwijken, buigt hij af naar de schonere, andere weghelft. Als hij een tegenligger ziet, schiet hij op het laatste moment terug, maar hij wordt alsnog door de auto geraakt en overlijdt ter plekke.

Slipgevaar

De modder op de weg komt mogelijk van de landbouwvoertuigen van het bedrijf van de verdachten, die al de hele dag bezig waren met het oogsten van kolen. Zodra de trekkers van het land komen zijn de akkerbouwers verplicht de modder van weg te halen om slipgevaar te voorkomen. Ze moeten ook borden plaatsen die waarschuwen voor slipgevaar met een adviessnelheid van 30 km/u.

Foto: Inter Visual Studio

"Dat is allemaal gebeurd", verklaren de verdachte medewerkers van het landbouwbedrijf vandaag in de rechtbank. Maar volgens de officier van justitie hebben zowel de politie als de brandweer verklaard dat het ter plekke spekglad was en dat zij op de plek van het ongeval meerdere keren bijna zijn uitgegleden over een laag modder. De laag modder zou zelfs niet weg te krijgen zijn met een hogedrukspuit.

Verdachten gefrustreerd

De verdachten, een vader, twee zoons en een vriend van de familie zitten naast elkaar in de rechtbank. Ze spreken met klem tegen dat de weg vol modder lag. Het ongeval was een klein half uur na de laatste oogstronde.

Boos en gefrustreerd vertelt verdachte B.D.: "We hebben gedurende de dag de weg meerdere keren schoongemaakt. De weg was schoon, ik heb niets bijzonders gezien. Het voelt alsof ons iets in de schoenen wordt geschoven. We sloven ons uit om de weg schoon te houden. Er is een grens aan wat we kunnen doen."

De weg was spekglad verklaren politie en brandweer na het bromfietsongeluk op de Woudmeerweg - Foto: Inter Visual Studio

Op een foto die de rechtbank laat zien, is te zien dat de brommer en het lichaam van Niels ver uit elkaar liggen. Bijna dertig meter. Volgens de verdediging van de verdachten is niet direct de modder oorzaak van het dodelijk ongeval, maar is er vermoedelijk te hard of in ieder geval onvoorzichtig gereden, ondanks de waarschuwingsborden.

Het zijn gevoelige details tijdens de zitting. Waarom reed Niels zo lang op de verkeerde weghelft? Hoe kan het dat zijn brommer bijna dertig meter werd terug geslingerd na de botsing en nauwelijks schade had? De koplamp van Niels werkte niet goed, maar hoe kan het zijn dat de automobilist Niels niet heeft gezien in zijn eigen verlichting zo vlak voor het uitwijken? Hij kwam net van zijn werk: was zijn voorruit nog beslagen?

De details zijn ook schokkend voor de familie en vrienden die op de overvolle, publieke tribune zitten. Vader, moeder en zus maken gebruik van het spreekrecht en verwijten de verdachten onverschilligheid. "Wat Niels is overkomen had voorkomen moeten worden", vertelt de hevig geëmotioneerde moeder van Niels. "Hij had een hart van goud. Mijn levensvreugde is weg. Zijn laatste appje was: 'Ik kom eraan'. Koud hè, antwoordde ik. Het werd inderdaad heel koud."

"Zijn laatste appje was: 'Ik kom eraan'. Koud hè, antwoordde ik. Het werd inderdaad heel koud"

Moeder van Niels tijdens haar spreekrecht in de rechtbank

Verdachte P.D. van het akkerbouwbedrijf betreurt het dodelijk ongeval. "Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, los van de schuldvraag. Maar mensen moeten er ook rekening mee houden in deze tijd dat er modder op de weg ligt en de snelheid aanpassen."

Ook zijn zoon L. houdt vol dat hij zijn werk goed heeft gedaan. "Ik ben zelfs nog uitgestapt om de weg te controleren. Ik voel me niet schuldig."

Fataal bromfietsongeluk Woudmeerweg bij Dirkshorn - Foto: Inter Visual Studio

De officier van justitie houdt vol dat de verdachten onvoldoende maatregelen hebben genomen om een ongeval te voorkomen. "De weg was niet schoon. Daar gaat het hier om vandaag. Het protocol is niet gevolgd. Verdachten zeggen dat de weg schoon is als grote brokken klei van de weg zijn. Wat is de definitie van schoon? De wegeninspectie van de provincie was niet ingelicht, dus controle is niet mogelijk geweest."

"Maar als er zoveel modder op de weg lag, hoe kan het dan dat de kruizen die voor het politieonderzoek zijn gespoten nog lange tijd zichtbaar waren? Die zouden met het schoonspoelen van de weg toch ook zijn weggespoten?" vraagt advocaat Koers zich af. 

Volgens de advocaat is het in de namiddag gaan motregenen, waardoor het wegdek door eerder opgedroogde modder alsnog spekglad is geworden. "Niels reed op de verkeerde weghelft, had de kinband van zijn helm niet goed bevestigd en heeft voldoende tijd gehad om langzamer te rijden, af te stappen of zelfs om te keren. Beide weggebruikers hebben zich niet gehouden aan de waarschuwingen. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

'Triest is het en het blijft triest'

Niels was een ervaren motorcrosser en moest uitwijken voor de modder, zegt justitie. "Er is sprake van onachtzaamheid en onzorgvuldigheid en ik acht de verdachten schuldig aan dood door schuld. Het sporenbeeld en de positie van de voertuigen geven niet aan dat er te hard is gereden. Er lag modder op de weg waardoor de brommer zover is weggegleden en nauwelijks schade had."

Tegen de verdachten is 240 uur werkstraf geëist waarvan 60 uur voorwaardelijk en een voorwaardelijk ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden. Het bedrijf van de verdachten moet een boete betalen van 7.500 euro waarvan 5.000 euro voorwaardelijk. Verdachte B.D. krijgt het laatste woord: "Het is triest en het blijft triest, voor iedereen."

De rechtbank doet uitspraak op 15 oktober.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play